Με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, συναντάται σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της ιστορικής του επίσκεψης στην πρωτεύουσα της χώρας, Αβάνα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Κούβα τα τελευταία 88 χρόνια, γεγονός που επισφραγίζει το «άνοιγμα» ενός νέου διπλωματικού κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών.

Μάλιστα, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος προσγειωνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο Jose Marti της Αβάνας έγραψε στο Twitter «Πώς πάει, Κούβα;».

Εκτός του Ραούλ Κάστρο, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με πλήθος επιχειρηματιών και αξιωματούχων. Εντύπωση ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι προγραμματισμένο να έχει επαφές με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας και αδερφό του εν ενεργεία προέδρου της χώρας, Φιντέλ Κάστρο.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πόλης, μία μικρή ομάδα Κουβανών υποδέχθηκε τον Ομπάμα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των ΗΠΑ και της Κούβας.
«Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας» τόνισε από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αβάνα, η οποία επαναλειτουργήσει πριν από μερικούς μήνες.

Παρά τη μερική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς η Αβάνα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο αλλά και για τη στήριξη της Ουάσιγκτον στους αντιφρονούντες.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Ροντρίγκο Μαλμιέρκα Ντιάζ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κινήσεις του Ομπάμα «είναι στη σωστή κατεύθυνση» προσθέτοντας βέβαια, ότι «δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κανονικών σχέσεων, ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός» του νησιού.

Σημειώνεται ότι ο Ομπάμα θα απευθυνθεί στον κουβανικό λαό, μέσω μηνύματός του στην κρατική τηλεόραση.