Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο Μέγαρο της Επανάστασης στην Αβάνα, έχει αυτή την ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής του επίσκεψης στην Κούβα.

Μια εικόνα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί για πολλές δεκαετίες: οι δύο άνδρες, οι οποίοι συναντώνται για τρίτη φορά μετά την ανακοίνωση της αναθέρμανσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Αβάνας στα τέλη του 2014, αντάλλαξαν χαμόγελα και θερμές χειραψίες προτού συνεχίσουν τις συνομιλίες τους κεκλεισμένων των θυρών.

«Κάναμε μια όμορφη επίσκεψη χθες» στην παλιά πόλη, επισήμανε ο Ομπάμα και κατόπιν έγινε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο κρατών, πρώην εχθρών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος εν ενεργεία επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 88 χρόνια, ενώ επιθυμεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την επίσκεψη ώστε να καταστήσει μη αναστρέψιμη τη διαδικασία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων προτού αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο αμερικανός ηγέτης αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον κουβανό ομόλογό του ώστε να προχωρήσει σε οικονομικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα ακούσει τα παράπονα του συνομιλητή του σχετικά για τις αμερικανικές κυρώσεις που παραμένουν σε ισχύ.

Ο Ομπάμα έφθασε στην Κούβα χθες, Κυριακή, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δυο τους κόρες, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που πραγματοποιείται 15 μήνες αφού εκείνος και ο Κάστρο συμφώνησαν να βάλουν τέλος στην εχθρότητα 50 και πλέον ετών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και να εργαστούν με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων. 

Όταν συμβαίνει το αδύνατο

Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σ' ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει επίσης διαφωνούντες και έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει "άμεσα" για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ Ομπάμα και Φιντέλ Κάστρο.