Νέες απειλές κατά της Ελλάδας σχετικά με τη συνθήκη Σένγκεν ήρθαν σήμερα από τη Βιέννη, λίγα μόνο 24ωρα μετά την επίτευξη συμφωνίας για το προσφυγικό.

Αυτή τη φορά τα πυρά δεν ήρθαν από τους συνήθεις ύποπτους, δηλαδή τον ΥΠΕΞ Σεμπαστιάν Κουρτς και την ΥΠΕΣ Γιοχάνα Λάιτνερ, αλλά από τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων για το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας στις εκλογές της 24ης Απριλίου, Νόρμπερτ Χόφερ.

«Εάν δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να διασφαλίσει τα σύνορά της, τότε θα πρέπει η Ελλάδα να εξέλθει από τη Ζώνη Σένγκεν», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στον αυστριακό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Puls4.

Ήδη η συμπερίληψη της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν υπήρξε σφάλμα, αποφάνθηκε ο ίδιος και ισχυρίστηκε ότι δεν τηρούνται οι συμφωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, δεν παίρνει στα σοβαρά ούτε τον εαυτό της και ανέφερε ως παράδειγμα τη Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ».

Ασκώντας κριτική στην προσφυγική πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο Ν. Χόφερ -του οποίου το κόμμα εμφανίζεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ως η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από 30%- τόνισε πως, εάν ο ίδιος ήταν ήδη πρόεδρος, θα ζητούσε επίμονα από την κυβέρνηση να μη συναινέσει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, διότι, όπως παρατήρησε, αυτά που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι καλά για την Αυστρία.

«Με τη σύνδεση της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται εκβιάσιμη», τόνισε και πρόσθεσε πως για τον ίδιο είναι αδιανόητη μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.