Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε χθες σε αίτηση της Κίνας να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλλει σε τέσσερα πλοία μιας "μαύρης λίστας" για διασυνδέσεις με εμπόριο στη Βόρεια Κορέα, αφού η Κίνα εξασφάλισε δεσμεύσεις ότι τα πλοία δεν θα χρησιμοποιήσουν προσωπικό από την Βόρεια Κορέα.

Τα πλοία είχαν περιληφθεί σε κατάλογο 31 συνολικά στα οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις στις 2 Μαρτίου από το 15μελές Συμβούλιο γιατί τελούσαν υπό την ιδιοκτησία της βορειοκορεάτικης ναυτιλιακής εταιρείας ΟΜΜ (Ocean Maritime Management Company).

"Ανακαλύψαμε ότι δεν είναι πλοία της ΟΜΜ", είπε ο Κινέζος πρέσβης Λίου Τζιέγι στο Ρόιτερς χθες. "Η βάση για την προσθήκη των πλοίων είναι κυρίως ότι ανήκουν στην ΟΜΜ, οπότε εάν κάνεις λάθος, τότε διορθώνεις το λάθος", πρόσθεσε.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε ότι η επίσημη ανακοίνωση θα αναφέρει την προϋπόθεση για την μη χρήση βορειοκορεάτικου πληρώματος. "Είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Είχε αντίκτυπο, πέτυχε ένα αληθινό αποτέλεσμα παγκόσμια", είπε. Πρόσθεσε ότι η απόφαση ήταν σημάδι μιας "παραγωγικής σχέσης συνεργασίας με την Κίνα" σχετικά με τη Βόρεια Κορέα και ότι είναι "ευχάριστο να βλέπουμε τέτοια άμεσα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες" του καθεστώτος κυρώσεων του ΟΗΕ.