Πρώτη αναδείχθηκε η Λευκωσία σε θέματα ανθρώπινου κεφαλαίου στην κατηγορία των μικρών ευρωπαϊκών πόλεων, αφήνοντας πίσω πόλεις, όπως την Οξφόρδη, τη Βασιλεία, τη Γενεύη και το Κέιμπριτζ.

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού fDi Magazine των Financial Times για τις «Ευρωπαϊκές Πόλεις και Περιφέρειες του Μέλλοντος 2016/17», η Λευκωσία βρέθηκε στην πρώτη θέση στην κατηγορία ανθρώπινου κεφαλαίου και τρόπου ζωής στην κατηγορία πόλεων με πληθυσμό μεταξύ 100.000-350.000.

Όπως αναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας, στην ανάδειξη αυτή συνέβαλε το γεγονός ότι η Λευκωσία φιλοξενεί πέντε πανεπιστήμια κι άλλες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νοσοκομεία και κλινικές, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, μεγάλη βιομηχανική υποδομή, εταιρείες πληροφορικής, κέντρα για νεοφυείς επιχειρήσεις και κεντρικά γραφεία πολυεθνικών και ημεδαπών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σημαντική είναι και η δέκατη θέση που πήρε η Λεμεσός στην κατηγορία των πόλεων κάτω των 100 χιλιάδων κατοίκων για τα θέματα ανθρώπινου κεφαλαίου και τρόπου ζωής.

Σημειώνεται ότι για πάνω από μια δεκαετία το fDi Magazine κατατάσσει τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για προσέλκυση επενδύσεων μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων δεδομένων καθώς και μέσω ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης.

Το περιοδικό fDi Magazine είναι μια διμηνιαία έκδοση του fDi Intelligence Division των Financial Times. Για την ετοιμασία της έρευνας το fDi Intelligence Division των Financial Times μάζεψε στοιχεία για 481 τοποθεσίες/πόλεις στις κατηγορίες Οικονομική Προοπτική, Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Συνδεσιμότητα/υποδομές, Φιλικό Επιχειρηματικό Περιβάλλον, Ακρίβεια και Στρατηγική για ξένες επενδύσεις.

Για την κατηγορία ανθρώπινο κεφάλαιο υπήρξαν δέκα ειδικά κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογήθηκε η κάθε πόλη.