Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου με σκοπό την προετοιμασία της κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με τον Μπα Κι Μουν στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη.
Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να ακούσουν τις απόψεις των δύο πλευρών για το πώς επιθυμούν να εξελιχθεί η συνάντηση της Γενεύης.

Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, αναμένουν να δουν από τις δύο πλευρές ένα καθαρό πλάνο για το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη.

Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος προώθησης των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά «οι πλευρές στην Κύπρο θα συνεχίσουν να συνομιλούν και για τα επόμενα 100 χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανόν να εξευρεθεί λύση πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το β' εξάμηνο του 2012, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «φυσικά είναι πιθανόν, αλλά το αν θα γίνει αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς». Πρόσθεσε ότι «κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί αυτό, και οι δύο πλευρές και οι δύο ηγέτες είπαν ότι θα θέλανε μια συμφωνία πριν από την προεδρία».