ΔΙΕΘΝΗ

Βαλς: Eπείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2016, 11:37 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2016, 12:16
Βαλς: Eπείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε με δηλώσεις του μια ημέρα μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε με δηλώσεις του μια ημέρα μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί το PNR (το σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό αρχείο με τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των αεροπλάνων), υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αυτές είναι οι γαλλικές προτάσεις εδώ και μήνες", δήλωσε ο Βαλς στον ραδιοσταθμό Europe 1.

"Υπάρχει τέλος επείγουσα ανάγκη κανένας πλέον να μην μπορεί να περάσει με πλαστά έγγραφα, επειδή γνωρίζουμε ότι το 'Ντάες' (Ισλαμικό Κράτος) έχει κλέψει μεγάλες ποσότητες διαβατηρίων στη Συρία. Αυτό συνεπάγεται ότι αυτά τα αρχεία θα επαληθευτούν στο έπακρο, θα επιβεβαιωθούν", συνέχισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Μανουέλ Βαλς, πρέπει να υπάρξει πρόοδος "σε όλα τα μέσα για να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας", καθώς με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, "δέχθηκε επίθεση η Ευρώπη, επειδή αυτή είναι η Ευρώπη. Επομένως, η απάντηση θα πρέπει και αυτή να είναι ευρωπαϊκή".

"Παντού στην Ευρώπη" δεν ελήφθη υπόψη η πρόοδος "των εξτρεμιστικών ιδεών του σαλαφισμού", έκρινε επίσης.

"Κλείσαμε τα μάτια, παντού στην Ευρώπη και στη Γαλλία επίσης, στην πρόοδο των εξτρεμιστικών ιδεών του σαλαφισμού, συνοικίες διεφθάρησαν μέσω αυτού του μείγματος λαθρεμπορίου ναρκωτικών και ριζοσπαστικού ισλαμισμού (...) ένα μέρος της νεολαίας", δήλωσε ο Βαλς, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος κατήγγειλε την "αφέλεια" των βελγικών αρχών απέναντι στην ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο προγραμματισμένης εδώ και εβδομάδες επίσκεψής του, την οποία δεν ανέβαλε μετά τις χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια στιγμή, ο Μάνουελ Βάλς, αναφερόμενος στις επιθέσεις του Παρισιού, τόνισε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής ότι συνδέονται με το χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου. 

"Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχει αναγνωριστεί ότι συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Έντεκα έχουν πεθάνει, δώδεκα βρίσκονται στη φυλακή, άλλοι καταζητούνται", σημείωσε. 

"Οι επιθέσεις αυτές οργανώνονται από τη Συρία, σχεδιάζονται από τη Συρία, χρησιμοποιώντας μια βάση, όπως είναι προφανές, ταυτοχρόνως στο Βέλγιο, αλλά βεβαίως και στη Γαλλία (...) Είναι οι ίδιες ομάδες; Ας αφήσουμε για άλλη μια φορά τη δικαστική αστυνομία να ρίξει άπλετο φως σε αυτό που συνέβη", κατέληξε ο πρωθυπουργός.