Πολύ κοντά στην ανακατάληψη της Παλμύρας βρίσκεται ο συριακός στρατός, καθώς έχει προωθηθεί πολύ κοντά στην πόλη, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Απέχουμε 850 μέτρα από την Παλμύρα. Σε λίγες ώρες οι (κυβερνητικές) δυνάμεις θα κηρύξουν πλήρως ασφαλή την πόλη της Παλμύρας, Θεού θέλοντος», είπε ένας στρατιώτης μιλώντας στη συριακή τηλεόραση σε απευθείας σύνδεση.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, αύριο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και τον ρόλο του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Αυτό που αναζητούμε και που αναζητήσαμε εδώ και πολύ καιρό, είναι το πώς θα φθάσουμε σε μία κατάσταση όπου ο Άσαντ δεν θα βρίσκεται πλέον στην εξουσία» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους.

Η συνάντηση αυτή του Τζον Κέρι, η οποία αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση την 14η Μαρτίου περί μερικής απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου με τη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.

«Από τη ρωσική πλευρά, δεν υπάρχει παρά ένα πρόσωπο που αποφασίζει και πρέπει να βρεθείτε με το πρόσωπο αυτό στο ίδιο δωμάτιο και να αξιολογήσετε το τι είναι δυνατό να γίνει» επισήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Αργότερα σήμερα, θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που επισκέπτεται επίσης τη ρωσική πρωτεύουσα.