Καλύτερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της ΕΕ ζήτησε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ Λάιντερ, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, η κ. Λάιτνερ ανέφερε ότι από τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν, θα μπορούσε, είτε να δημιουργηθεί ένας ειδικός θεσμός, είτε η πλατφόρμα να συνδεθεί με ένα εθνικό κράτος, χωρίς ωστόσο και να μπορεί να αποσαφηνίσει πώς θα λειτουργεί αυτή η πλατφόρμα.

Η Λάιτνερ χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός, ότι έως τώρα δεν λειτουργεί ανάλογα η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και ανέφερε ως παράδειγμα πως στην λεγόμενη «τράπεζα δεδομένων για τζιχαντιστές», έχουν παράσχει πληροφορίες, ουσιαστικά μόνον πέντε χώρες.

Κατά την άποψή της, στην Αυστρία, η συνεργασία ανάμεσα στις αρχές και στη μυστική υπηρεσία λειτουργεί άψογα και ούτως ή άλλως βρίσκονται σε καλό δρόμο τα μέτρα που ελήφθησαν τον περασμένο χρόνο, όπως ο νόμος προστασίας του κράτους, ο νόμος ελέγχων των συνόρων και ο «νόμος περί συμβόλων», ενώ μέσα στη φετινή χρονιά πρόκειται να γίνουν προσλήψεις 1.500 επιπλέον αστυνομικών και να ακολουθήσουν οι προσλήψεις άλλων 2.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σκεπτική εμφανίστηκε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών απέναντι σε προτάσεις για την μεταφορά των ελέγχων ασφαλείας στα αεροδρόμια στους χώρους πριν από τις πύλες τους, ενώ η ίδια υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα, όπως και για εκείνο της πλατφόρμας των μυστικών υπηρεσιών, κατά το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.