Τουλάχιστον 400 τρομοκράτες έχει εκπαιδεύσει το Ισλαμικό Κράτος για να επιτεθούν στην Ευρώπη χωρίζοντάς τους σε πυρήνες όπως αυτούς που χτύπησαν σε Βρυξέλλες και Παρίσι με την εντολή να επιλέξουν, τον χρόνο, το μέρος και τη μέθοδο για να επιτευχθεί η μέγιστη αιματοχυσία, μεταδίδει το Associated Press.

Τα ημιαυτόνομα δίκτυα δείχνουν τις δυνατότητες που έχει στην Ευρώπη η τρομοκρατική ομάδα, παρότι χάνει έδαφος σε Συρία και Ιράκ. Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο ευρωπαίους και ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας, όπως επίσης και γάλλο βουλευτή, υπάρχουν στρατόπεδα στη Συρία, το Ιράκ και πρώην χώρες του Σοβιετικού μπλοκ όπου οι τζιχαντιστές εκπαιδεύτηκαν για να επιτεθούν στη Δύση. Πριν σκοτωθεί σε αστυνομική επιδρομή, ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού, είχε ισχυριστεί ότι 90 μαχητές είχαν εισέλθει στην Ευρώπη, διασκορπισμένοι σε αρκετές χώρες.

Βάσει εκτιμήσεων, 400 έως 600 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκπαιδεύτηκαν για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρουν αξιωματούχοι στο AP, την ώρα που 5000 ευρωπαίοι έχουν καταταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών για να πολεμήσουν στη Συρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, οι μαχητές εκπαιδεύονται σε τακτικές μάχης, σε εκρηκτικά, παρακολούθηση και τεχνικές αντικατασκοπίας. «Έχουν στηθεί ειδικές ομάδες και η εκπαίδευση είναι μακρά. Ο στόχος δεν είναι να σκοτωθούν όσο περισσότεροι γίνεται αλλά να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, ώστε ο εχθρός να αναγκαστεί να επενδύσει περισσότερα χρήματα ή να παρατάξει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό» αναφέρει ο αξιωματούχος στο AP.