Χαρτί για την ελευθερία τους εξασφάλισαν από την περίφημη φυλακή της Κούβας κρατούμενοι που είναι υπεύθυνοι για το θάνατο Αμερικανών.

Αυτό έγινε καθώς η η διακυβέρνηση Ομπάμα εξακολουθεί να πιστεύει πως το κλείσιμο της αμφιλεγόμενης φυλακής εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά την τρέχουσα περίοδο.

Οι δηλώσεις του Πολ Λιούις ειδικού απεσταλμένου του αμερικανικού Πενταγώνου για το κλείσιμο των στρατιωτικών φυλακών στον Κόλπο του Γκουαντάναμο στην Κούβα, προκάλεσαν την οργή Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της αναφερόμενης φυλακής, μπορεί ν' αποτρέψει αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτές που έγιναν προχθές στις Βρυξέλλες.

“Δυστυχώς υπάρχουν Αμερικανοί που πέθαναν εξαιτίας κρατουμένων στο Γκουαντάναμο,” δήλωσε ο Λιούις στην επιτροπή Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, δε γνωστοποίησε περισσότερα στοιχεία για τους θανάτους αυτούς. ' Είναι τραγικό όταν κάποιος πεθαίνει. Δε θέλουμε να πεθάνει κάποιος επειδή μεταφέρουμε κρατουμένους. Από την άλλη μεριά, η σκέψη και η άποψη της παρούσας και της προηγούμενης διακυβέρνησης είναι ότι το Γκουαντάναμο, πρέπει να κλείσει,” τόνισε ο Λιούις στη διάρκεια φραστικού διαξιφισμού με τον εκπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων, Ντάνα Ροχραμπάτσερ.
Τα μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι όσοι απελευθερωθούν από το Γκουαντάναμο θα επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δεσμευτεί προεκλογικά για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, ενώ η κατάσταση γίνεται δύσκολη καθώς η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη μεταγωγή κρατουμένων της αναφερόμενης φυλακής στο έδαφος των ΗΠΑ, ενώ τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα θεωρείται απίθανο ότι θα άρουν τους περιορισμούς αυτούς, στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της αναφερόμενης φυλακής, τονίζουν ότι η κράτηση φυλακισμένων για χρόνια, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, καταστρατηγεί τις θεμελιακές αρχές δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ενώ λειτουργεί ως εργαλείο στρατολόγησης για τις ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, θέτονας σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στα μέτωπα των πολεμικών συγκρούσεων.