current views are: 8

24 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση07:32

Νέος συναγερμός για βόμβα στις Βρυξέλλες – Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες – Ήθελαν να χτυπήσουν και πυρηνικό εργοστάσιο!

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των δραστών της πολύνεκρης επίθεσης την Τρίτη το πρωί, με την αντιτρομοκρατική να αξιολογεί ”κεκλεισμένων των θυρών” τις συγκεχυμένες πληροφορίες που έρχονται,  ενώ σοκάρει η πληροφορία ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να ”χτυπήσουν” τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου. Την ίδια ώρα, ένας νέος συναγερμός για βόμβα σήμερα το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό Ντε Μονς προκάλεσε την άμεση εκκένωσή του, ενώ πληροφορίες θέλουν και πέμπτο τρομοκράτη να εμπλέκεται στην υπόθεση. 

Δημοσίευση 07:32’

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των δραστών της πολύνεκρης επίθεσης την Τρίτη το πρωί, με την αντιτρομοκρατική να αξιολογεί ”κεκλεισμένων των θυρών” τις συγκεχυμένες πληροφορίες που έρχονται,  ενώ σοκάρει η πληροφορία ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να ”χτυπήσουν” τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου. Την ίδια ώρα, ένας νέος συναγερμός για βόμβα σήμερα το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό Ντε Μονς προκάλεσε την άμεση εκκένωσή του, ενώ πληροφορίες θέλουν και πέμπτο τρομοκράτη να εμπλέκεται στην υπόθεση. 

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των δραστών της πολύνεκρης επίθεσης την Τρίτη το πρωί, με την αντιτρομοκρατική να αξιολογεί ”κεκλεισμένων των θυρών” τις συγκεχυμένες πληροφορίες που έρχονται,  ενώ σοκάρει η πληροφορία ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να ”χτυπήσουν” τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου. Την ίδια ώρα, ένας νέος συναγερμός για βόμβα σήμερα το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό Ντε Μονς προκάλεσε την άμεση εκκένωσή του, ενώ πληροφορίες θέλουν και πέμπτο τρομοκράτη να εμπλέκεται στην υπόθεση. 

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είναι σε εξέλιξη, με τις αρχές να ”χτενίζουν” κάθε πιθαμή του σταθμού, ενώ η κυκλοφορία των τρένων έχει διακοπεί.

Αναφορικά με τον πέμπτο τρομοκράτη, πληροφορίες της Le Monde κάνουν τώρα λόγο και για την ύπαρξη ακόμη ενός ατόμου, το οποίο αναζητούν οι αρχές. 

Αυτός βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ.

Ο άλλος ύποπτος που καταζητείται συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, τον Ιμπραχίμ Μπακράουι.

Τα ονόματα των δύο υπόπτων δεν είχαν γίνει γνωστά ως χθες το βράδυ.

Η ταυτοποίηση των τριών καμικάζι των Βρυξελλών, όλοι βελγικής υπηκοότητας, επιβεβαιώνουν τις υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και αυτές στην βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γαλλο-βελγικό πυρήνα, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο γύρω από τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, σύμφωνα με την Monde.

Σχέδιο για επίθεση σε βέλγικο πυρηνικό εργοστάσιο

Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα DH, οι δράστες της επίθεσης είχαν ως σχέδιο να χτυπήσουν πυρηνικούς σταθμούς στη χώρα, μάλιστα κατέγραφαν και σε βίντεο τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών. 

Την ίδια στιγμή, ανατροπές για τα όσα ήταν γνωστά για τους δράστες του μακελειού στις Βρυξέλλες φέρνουν τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα De Standaard.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο δεύτερος καμικάζι αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος φέρεται να είναι ο Ναζίμ Λαχράουι, είδηση που μεταδίδει και το Γαλλικό Πρακτορείο. Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμη πηγή, η οποία αναφέρει πως ο άνδρας με το λευκό πανωφόρι, το καπέλο και τα γυαλιά, όπως απαθανατίστηκε από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου Ζάβεντεμ, ταυτοποιήθηκε ως ο δεύτερος τρομοκράτης του μακελειού.

Όμως, αργότερα σύμφωνα με πηγές που βρίσκονταν κοντά στις βελγικές αρχές, διαψεύστηκε ότι ήταν ο συγκεκριμένος με το καπέλο, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτός που βρίσκεται στα αριστερά του Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι. 

Μετά τη φονική επίθεση στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών είχε εκτιμηθεί πως ο Λαχράουι, ο οποίος ήταν συνεργός του «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών «χτυπημάτων» της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, δεν είχε θέσει σε εφαρμογή τα φονικά πλάνα του εγκαταλείποντας τη βαλίτσα με τα εκρηκτικά και φεύγοντας από το Βάζεντεμ.

Αναλυτές θεωρούν τον Ν. Λαχράουι βασικό κατασκευαστή βομβών, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον θεωρούν συμμέτοχο και στις επιθέσεις του Παρισιού.

Κόντρα Ερντογάν – Βελγίου για τους τρομοκράτες 

Και ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες και το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, νέα κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και το Βέλγιο, με τον Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει τις βέλγικές αρχές για τον έναν από τους βομβιστές, ενώ η Βελγική κυβέρνηση τον διαψεύδει, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία τέτοια πληροφορία. 

«Ένας από τους βομβιστές των Βρυξελλών είχε συλληφθεί στην Τουρκία και απελάθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο Βέλγιο», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας ότι οι βελγικές αρχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας ότι ο άνδρας που απελάθηκε ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους. 

«Οι τουρκικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους ότι επρόκειτο για μαχητή του ΙΚ», εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τονίζοντας ότι ο Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι, ένας από τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που συμμετείχαν χθες στην επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στη νότια Τουρκία και απελάθηκε στο Βέλγιο.

«Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επίθεση στις Βρυξέλλες συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στο Γκαζιάντεπ. Απελάθηκε την 14η Ιουλίου 2015 έπειτα από πληροφορίες της πρεσβείας του Βελγίου» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Γιοχάνις.

Και συνεχισε:

Ενημερώσαμε την πρεσβεία των Βρυξελλών για την διαδικασία απέλασης του δράστη με σημείωμα στις 14 Ιουλίου του 2015. Ωστόσο, οι Βέλγοι άφησαν ελεύθερο τον δράστη παρά την απέλασή του.

Η βέλγικη πλευρά έσπευσε να διαψεύσει τον Τούρκο πρόεδρο:

Η Τουρκία είχε απελάσει έναν από τους δράστες των επιθέσεων των Βρυξελλών στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο όπως ισχυρίστηκε η Άγκυρα, ενώ οι βελγικές αρχές δεν ήταν ενήμερες για τις πιθανές σχέσεις του με την τρομοκρατία.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο», ήταν η απάντηση του Χέενς, που έκανε δηλώσεις στον ολλανδόφωνο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VRT.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών

Την ίδια στιγμή ανεβαίνει ο αριθμός των τραυματιών από το μακελειό στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με νέο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Βελγίου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο κάνει λόγο για 300 τραυματίες και 31 νεκρούς. 

Σύμφωνα με προηγούμενους επίσημους απολογισμούς των βελγικών αρχών, οι τραυματίες ανέρχονταν σε 270, ενώ ορισμένα ΜΜΕ έκαναν λόγο για 32 ή 34 νεκρούς.

Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας του Βελγίου: 

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 31, ενώ ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε περίπου 300, από τους οποίους οι 150 νοσηλεύονται.

Σημειώνεται ότι οι 61 από τους 150 τραυματίες βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

 


σχετικα αρθρα