Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της ΕΕ και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας, η συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφάλειας θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), κατόπιν αιτήματος του Βελγίου και θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως είθισται. 

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας.

Σημειώνεται ότι ανάλογες έκτακτες συνεδριάσεις των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της ΕΕ είχαν πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2015, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, αλλά και τον Ιανουάριο του 2015, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo».

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ αναμένεται σήμερα να συζητήσουν μέτρα κατά της τρομοκρατίας. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το ζήτημα του PNR, δηλαδή της καταγραφής σε ένα αρχείο των προσωπικών δεδομένων όλων των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών, το οποίο θα μπορούν να μοιράζονται οι εθνικές αρχές των κρατών-μελών. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα καλύτερου συντονισμού των συστημάτων Πληροφοριών.