Ανησυχία και τρόμο προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Europol, ο οποίος ανέφερε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 5.000 ύποπτοι τρομοκράτες, πιο επικίνδυνοι από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Παράλληλα, μιλώντας στο BBC, ο Ρόμπ Γουάινραϊτ κάνει λόγο για νέα, επιθετική στρατηγική του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και το Παρίσι σχετίζονται.

«Ανησυχούμε για την ταχύτητα με την οποία αποκαλύπτουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο, πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι φοβόμασταν», τονίζει ο κ. Γουάινραϊτ, ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει δημόσια για την ταυτότητα του άντρα με την λευκή καμπαρντίνα, που εμφανίζεται δίπλα στον καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών. 

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη και επείγουσα απειλή από το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος. Και απειλεί όχι μόνο τη Γαλλία και το Βέλγιο αλλά αρκετά κράτη της Ευρώπης ταυτόχρονα… Είναι σίγουρα η πιο σοβαρή απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει μέσα στην τελευταία δεκαετία», υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «καινοτόμα» χρήση του διαδικτύου για την ριζοσπαστικοποίηση ισλαμιστών σε όλο τον κόσμο.

«Η φύση της απειλής και ο τρόπος με τον οποίο διασπείρεται σε μια φαινομενικά ασύνδετη κοινότητα τουλάχιστον 5.000 ατόμων, σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν μπορεί να μηδενιστεί. Έτσι, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας» πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της Europol αναφέρθηκε και στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητηθούν τρόποι για καλύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι μαχητές είναι ενεργοί και έτοιμοι να προχωρήσουν σε επιθέσεις στην Ευρώπη αλλά ανησυχούμε για την κοινότητα των 5.000 υπόπτων, που έχουν ταξιδέψει στην Συρία και το Ιράκ και ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επιστρέψει στην Γηραιά Ήπειρο» ολοκλήρωσε λέγοντας ο κ. Γουάινραϊτ.