Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε σήμερα ως μία «προκλητική πράξη» την ανακοίνωση του Ιράν ότι σχεδιάζει να παράγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20% και ότι θα τριπλασιάσει την δυνατότητα παραγωγής του. «Είμαστε ανήσυχοι για τις προθέσεις που ανακοινώθηκαν από το Ιράν σχετικά με τη συνέχιση της ενίσχυσης του προγράμματος εμπλουτισμού, κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεών του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τόμι Βίετορ.

«Αυτή η απόφαση θα σήμαινε ότι το Ιράν θα αποθηκεύει ακόμη περισσότερο ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%, χωρίς να χρειάζεται να το χρησιμοποιήσει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών εμπιστοσύνης» σημείωσε ο εκπρόσωπος.

«Καλούμε το Ιράν να επανεξετάσει την απόφασή του και να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις του χωρίς καθυστέρηση» πρόσθεσε.

 Την ανησυχία της για τα σχέδια του Ιράν εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουγγαρία, η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ότι οι "27" αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ανησυχία την ανακοίνωση του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει περισσότερο τη δυσπιστία μεταξύ της Τεχεράνης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.