Τα όσα είπε χτες ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν περί σύλληψης ενός εκ των καμικάζι τον περασμένο Ιούνιο στην Τουρκία, αλλά και τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για έγκαιρη προειδοποίηση για τον κίνδυνο επιθέσεων, προκάλεσαν σφοδρές κυβερνητικές αναταράξεις στο Βέλγιο, στον απόηχο των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χτές κατήγγειλε πως ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι συνελήφθη τον περασμένο Ιούνιο στην Τουρκία και εκδόθηκε κατόπιν αιτήματός του στην Ολλανδία.

«Οι τουρκικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους ότι επρόκειτο για μαχητή του ΙΚ», εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν αναφερόταν στον Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι, έναν από τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που συμμετείχαν χθες στην επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στη νότια Τουρκία.

«Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επίθεση στις Βρυξέλλες συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στο Γκαζιάντεπ. Απελάθηκε την 14η Ιουλίου 2015 έπειτα από πληροφορίες της πρεσβείας του Βελγίου».

Σήμερα, οι τούρκοι επανήλθαν και ανέφεραν πως αφότου αφέθηκε ελεύθερος, ο Μπακράουι ταξίδεψε εκ νέου στην Τουρκία και απελάθηκε ξανά τον Αύγουστο. Ο αξιωματούχος μάλιστα είπε στο Reuters ότι οι τούρκοι τον απέλασαν γιατί είχαν υπόνοιες πως ήταν ξένος μαχητής [του Ισλαμικού Κράτους], αλλά δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα στη χώρα.

Μάλιστα έδωσαν στη δημοσιότητα μία φωτογραφία από τη σύλληψή του όπου ο καμικάζι φαίνεται να γελάει με απίστευτη προκλητικότητα.

Μισόλογα αντί εξηγήσεων και κυβερνητική κρίση

Όπως ήταν φυσικό, οι καταγγελίες της Άγκυρας, έβαλαν «φωτιές» στην κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου, οι οποίες σημειωτέων δέχονται σφοδρότατες επικρίσεις για την αντίδρασή τους στα χτυπήματα. Χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κουν Χέενς προσπάθησε να δικαιολογήσει γιατί οι αρχές δεν έδωσαν σημασία στον Μπακράουι, δίχως ωστόσο να πείσει ιδιαίτερα:

Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία: επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Όταν απελάθηκε, εάν όλα συνέβησαν όπως μου τα μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, (απελάθηκε) στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο.

Με τις αντιδράσεις να συνεχίζονται, σήμερα τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές. Και αυτό έχει εξήγηση καθώς, όπως είπε, στο πλαίσιο του συναγερμού ασφαλείας ο οποίος έχει κηρυχθεί στη χώρα, δεν είναι ώρα για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Βεβαίως, δεν είναι μονάχα οι καταγγελίες του Ερντογάν που δημιουργούν ερωτηματικά για τη στάση των βελγικών και των Ευρωπαϊκών αρχών. Η ισραηλινή εφημερίδα  Haaretz αποκάλυψε χτες πως οι βελγικές αρχές ασφαλείας και δυτικές μυστικές υπηρεσίας είχαν εξελιγμένες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις στο Βέλγιο.

Ειδικότερα είχαν γνώση – με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας- ότι οι επιθέσεις σχεδιαζόταν στο πολύ κοντινό μέλλον στο αεροδρόμιο και το μετρό. Κατά την Haaretz, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες ήταν περιορισμένα σε σχέση με το μέγεθος της απειλής και της αμεσότητας του συναγερμού.