Στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών έχουν μπει 11 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τιχάνζ, το οποίο σχεδίαζαν να χτυπήσουν οι τρομοκράτες σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας La Derniere Heure. Μάλιστα εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε επτά εξ αυτών είχε απαγορευθεί η είσοδος στο εργοστάσιο αμέσως μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, κάτι που αφήνει υπόνοιες ότι οι Αρχές κάτι φοβούνταν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα οι τρομοκράτες είχαν στόχο τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου, αλλά αναγκάστηκαν να δράσουν πιο γρήγορα γιατί είχαν αντιληφθεί ότι έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.

Κατά τις έρευνες των αρχών προέκυψε ότι τα αδέρφια Ιμπραήμ και Χαλίντ Ελ-Μπακραουί κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών, καθώς σχεδίαζαν να επιτεθούν στα εργοστάσια.

Όπως μεταδίδει το βελγικό δίκτυο Rtbf έπειτα από την έρευνα των τοπικών αρχών απαγορεύθηκε η είσοδος στον πυρηνικό σταθμό της Τιχάνζ σε συνολικά έντεκα υπαλλήλους.

Αρχικά η απαγόρευση επιβλήθηκε σε επτά υπαλλήλους μετά την επιχείρηση για τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ενός εκ των βασικών υπόπτων για τις επιθέσεις στο Παρίσι, και στη συνέχεια σε ακόμα τέσσερις εργαζομένους,  μετά το μακελειό στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Derniere Heure ένα βίντεο ήταν αυτό που τους «πρόδωσε», και συγκεκριμένα νέα βίντεο διάρκειας 10 ωρών, το οποίο έχει πλάνα έξω από το σπίτι του επικεφαλής των πυρηνικών μετά τις επιθέσεις των Παρισίων. 

Μετά την κατάσχεση του βίντεο από τις βελγικές αρχές, οι Βέλγοι άρχισαν να πιστεύουν πως, τα πυρηνικά του Βελγίου ήταν ο πρωταρχικός στόχος των τζιχαντιστών γεγονός που τους οδήγησε να αυξήσουν σημαντικά τα μέρα ασφαλείας. Στις 17 Φεβρουαρίου, 140 στρατιώτες αναπτύχθηκαν γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας με το βελγικό δίκτυο να αναρωτιέται αν αυτά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγιναν αντιληπτά και οδήγησαν τους δύο τρομοκράτες σε αλλαγή σχεδίων. 

Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο άλλωστε ότι αμέσως μετά το χτύπημα εκκενώθηκε το εργοστάσιο της Τιχάνζ, και σε αυτό παρέμεινε μόνο το άκρως απαραίτητο προσωπικό.

Το Newspost μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες μέσω live blogging.