Ένα μακελειό ανάλογο με εκείνο του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο που στοίχισε τη ζωή σε 130 ανθρώπους όταν πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιθέσεις με βόμβες και όπλα σε διαφορετικά σημεία στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, σχεδίαζε να επαναλάβει στις Βρυξέλλες, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο βασικός ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με τη βελγική δημόσια τηλεόραση VRT.

Χωρίς να αναφέρει τις πηγές της, η βελγική τηλεόραση ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές πιστεύουν ότι ο Αμπντεσλάμ και δύο συνεργοί του –ο ένας εκ των οποίων συνελήφθη μαζί του την περασμένη Παρασκευή– σχεδίαζαν να επιτεθούν με τουφέκια και αυτόματα όπλα προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, άλλοι τζιχαντιστές θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

«Οι τρομοκράτες σχεδίαζαν το ίδιο σενάριο με του Παρισιού μόνο που εν μέρει απέτυχε» μετέδωσε το κανάλι, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 31 άνθρωποι.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα από τη βελγική εφημερίδα La Derniere Heure, οι τρομοκράτες σχεδίαζαν να χτυπήσου τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου. 

Συγκεκριμενα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών έχουν μπει 11 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τιχάνζ, το οποίο σχεδίαζαν να χτυπήσουν, αλλά αναγκάστηκαν να δράσουν πιο γρήγορα γιατί είχαν αντιληφθεί ότι έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ. 

Μάλιστα εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε επτά εξ αυτών είχε απαγορευθεί η είσοδος στο εργοστάσιο αμέσως μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ ενώ άμεσως μετά το μακελειό στο αεροδρόμιο και το μετρό απαγορεύθηκε η είσοδος σε άλλους τέσσερις.

Κατά τις έρευνες των αρχών προέκυψε ότι τα αδέρφια Ιμπραήμ και Χαλίντ Ελ-Μπακραουί κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών, καθώς σχεδίαζαν να επιτεθούν στα εργοστάσια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Derniere Heure ένα βίντεο ήταν αυτό που τους «πρόδωσε», και συγκεκριμένα νέο βίντεο διάρκειας 10 ωρών, το οποίο έχει πλάνα έξω από το σπίτι του επικεφαλής των πυρηνικών μετά τις επιθέσεις των Παρισίων. 

Μετά την κατάσχεση του βίντεο από τις βελγικές αρχές, οι Βέλγοι άρχισαν να πιστεύουν πως, τα πυρηνικά του Βελγίου ήταν ο πρωταρχικός στόχος των τζιχαντιστών γεγονός που τους οδήγησε να αυξήσουν σημαντικά τα μέρα ασφαλείας. Στις 17 Φεβρουαρίου, 140 στρατιώτες αναπτύχθηκαν γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας με το βελγικό δίκτυο να αναρωτιέται αν αυτά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγιναν αντιληπτά και οδήγησαν τους δύο τρομοκράτες σε αλλαγή σχεδίων. 

Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο άλλωστε ότι αμέσως μετά το χτύπημα εκκενώθηκε το εργοστάσιο της Τιχάνζ, και σε αυτό παρέμεινε μόνο το άκρως απαραίτητο προσωπικό.

Το Newspost μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες μέσω live blogging.