Την 9η Απριλίου όρισε ως στόχο επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα, τονίζοντας ότι ο νέος γύρος συνομιλιών θα έχει ως επίκεντρο το ακανθώδες θέμα της πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Διευκρίνισε πάντως ότι ορισμένες πλευρές μπορεί να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις στις 14 Απριλίου, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Συρία.

Όπως τόνισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, καμία από τις πλευρές δεν εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με το έγγραφο που συνέταξε ο ίδιος με 12 σημεία με τις κοινές κατευθυντήριες αρχές που ενισχύσουν τα θεμέλια των συζητήσεων, υπογραμμίζοντας πως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Συρία πρέπει να επιδιώξει την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί ενάντια στη χώρα κατά την διάρκεια της περιόδου πολιτικής μετάβασης.

Τέλος όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS, κοινοποίησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το αίτημα των Σύρων Κούρδων για συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία και αναμένει απάντηση.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, κάλεσμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συζητηθεί το ζήτημα της πολιτικής μετάβασης στη Συρία, απηύθυνε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο κ. Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, αναγνώρισε την Πέμπτη στις συνομιλίες του στον Ρώσο πρόεδρο ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος στον πόλεμο στη Συρία.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης μεταξύ εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχουν βαλτώσει και η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία, που είναι στενός σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μπορεί να ασκήσει πιέσεις στη Δαμασκό για να κάνει υποχωρήσεις.

Ο κ. Κέρι έφτασε στη Μόσχα δέκα ημέρες αφότου ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε ότι αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, μια απόφαση που η Δύση θεωρεί ως μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Ξέρω ότι έχετε ιδέες και ότι ήδη έχετε λάβει μια πολύ κρίσιμη απόφαση αναφορικά με την αποχώρηση των δυνάμεών σας από τη Συρία και προφανώς και εμείς έχουμε επίσης κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε αποτελεσματικότερη πρόοδο στη Γενεύη (σ.σ. στις ειρηνευτικές συνομιλίες) και να ξεκινήσουμε αυτή την πολύ σοβαρή και δύσκολη δουλειά της (πολιτικής) μετάβασης», είπε ο κ. Κέρι στον κ. Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο.

Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση αυτή ήταν λιγότερο «ψυχρή» από τις προηγούμενες επαφές των δύο ανδρών. Και οι δύο παραδέχτηκαν ότι οι κοινές προσπάθειές τους έφεραν την πρόοδο, σε κάποιο βαθμό, κυρίως μέσω της εφαρμογής της εύθραυστης εκεχειρίας.

«Κατανοούμε ότι αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε στη Συρία κατέστη δυνατόν μόνο χάρη στη στάση που τήρησε η ανώτατη πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα. Ελπίζω ότι η επίσκεψή σας θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε τις θέσεις μας και να προχωρήσουμε στην επίλυση των κρίσεων στη Συρία και την Ουκρανία», είπε ο κ. Πούτιν.