current views are: 8

25 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση12:42

Σενάριο τρόμου: Ήθελαν να κατασκευάσουν «βρώμικη» βόμβα οι καμικάζι των Βρυξελλών;

Το ενδεχόμενο να σχεδίαζαν να κατασκευάσουν ραδιενεργό βόμβα, τη λεγόμενη δηλαδή «βρώμικη» βόμβα εξετάζουν οι αρχές στο Βέλγιο έπειτα από την αποκάλυψη ότι στο μικροσκόπιο είχαν μπει 11 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τιχάνζ.

Δημοσίευση 12:42’

Το ενδεχόμενο να σχεδίαζαν να κατασκευάσουν ραδιενεργό βόμβα, τη λεγόμενη δηλαδή «βρώμικη» βόμβα εξετάζουν οι αρχές στο Βέλγιο έπειτα από την αποκάλυψη ότι στο μικροσκόπιο είχαν μπει 11 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τιχάνζ.

Το ενδεχόμενο να σχεδίαζαν να κατασκευάσουν ραδιενεργό βόμβα, τη λεγόμενη δηλαδή «βρώμικη» βόμβα εξετάζουν οι αρχές στο Βέλγιο έπειτα από την αποκάλυψη ότι στο μικροσκόπιο είχαν μπει 11 εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τιχάνζ.

Σημειώνεται πως κατά τις έρευνες των αρχών προέκυψε ότι τα αδέρφια Ιμπραήμ και Χαλίντ Ελ-Μπακραουί κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Derniere Heure ένα βίντεο ήταν αυτό που τους «πρόδωσε», και συγκεκριμένα νέα βίντεο διάρκειας 10 ωρών, το οποίο έχει πλάνα έξω από το σπίτι του επικεφαλής των πυρηνικών μετά τις επιθέσεις των Παρισίων. 

Βέλγος αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για τον έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας, είπε στους Times του Λονδίνου:

Όταν αρχίζεις να καταγράφεις κάποιον με τον τρόπο που έκαναν αυτοί, το λογικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ήθελαν να απαγάγουν αυτό το άτομο ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε ραδιενεργό υλικό.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες να κατασκευαστεί μία «βρώμικη» βόμβα είναι η μεγάλη ερώτηση που καλούνται να απαντήσουν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.

Όπως μεταδίδει το βελγικό δίκτυο Rtbf έπειτα από την έρευνα των τοπικών αρχών απαγορεύθηκε η είσοδος στον πυρηνικό σταθμό της Τιχάνζ σε συνολικά έντεκα υπαλλήλους.

Αρχικά η απαγόρευση επιβλήθηκε σε επτά υπαλλήλους μετά την επιχείρηση για τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ενός εκ των βασικών υπόπτων για τις επιθέσεις στο Παρίσι, και στη συνέχεια σε ακόμα τέσσερις εργαζομένους,  μετά το μακελειό στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών.

Νέος ύποπτος και νέα σύλληψη

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι διωκτικές αρχές αναγνώρισαν ακόμη έναν ύποπτο που πιστεύουν ότι διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, γράφει σήμερα η βελγική εφημερίδα De Morgen, κατονομάζοντας τον άνδρα αυτόν ως τον 28χρονο Σύρο Ναΐμ αλ Χάμεντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτός βρίσκεται στην λίστα που κυκλοφόρησε στις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες μαζί με τους Μοχάμεντ Αμπρίνι, Ναζίμ Λαχράουι και Χάλιντ ελ Μπακράουι.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Ναΐμ αλ Χάμεντ είναι επίσης ύποπτος για ανάμειξη στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα που παρουσιάζεται στις εικόνες που υπάρχουν από τις κάμερες ασφαλείας να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι στο μετρό των Βρυξελλών, προτού ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ, γράφει σήμερα η εφημερίδα De Standaard.

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη σύλληψη αυτή.

Η De Standaard σημειώνει ότι ο άνδρας, τον οποίο δεν κατονομάζει, συνελήφθη μετά την αναγνώρισή του από έναν αστυνομικό από τις εικόνες που υπήρχαν από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό.

Στο μεταξύ το δημόσιο βελγικό δίκτυο RTBF μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε και έβδομο ύποπτο στην περιοχή του Φορέ μετά τις έξι συλλήψεις που έγιναν αργά χθες το βράδυ.

Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε πως τα δύο αδέλφια που διέπραξαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες την Τρίτη ήταν γνωστοί στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες πριν τις επιθέσεις, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

 


σχετικα αρθρα