current views are: 9

25 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση15:42

Βρυξέλλες: DNA ενός εκ των καμικάζι βρέθηκε στο Μπατακλάν – Λαχράουι,ο δεύτερος βομβιστής στο αεροδρόμιο

Με τις επιθέσεις στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου, συνδέεται ένας εκ των καμικάζι που σκόρπισε τον θάνατο στις Βρυξέλλες.

Δημοσίευση 15:42’

Με τις επιθέσεις στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου, συνδέεται ένας εκ των καμικάζι που σκόρπισε τον θάνατο στις Βρυξέλλες.

Σαφείς δεσμούς με την επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου του 2015 φέρεται να είχε ένας εκ των καμικάζι που σκόρπισε τον θάνατο στις Βρυξέλλες την περασμένη Τρίτη. Την ίδια στιγμή, στα ύψη βρίσκεται ο συναγερμός σε Βέλγιο, Γαλλία και Βρετανία με συνεχείς επιχειρήσεις για τη σύλληψη υπόπτων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  το DNA του Ναζίμ Λαχράουι, του βομβιστή του αεροδρομίου των Βρυξελλών, βρέθηκε στο θέατρο Μπατακλάν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές ο Λαχράουι είναι πράγματι ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Η εισαγγελία του Παρισιού διευκρίνισε ότι το γενετικό υλικό του Λαχράουι βρέθηκε στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως επίσης και σε «ένα κομμάτι ύφασμα», στο θέατρο. Τα αποτυπώματά του επίσης βρέθηκαν σε δύο σπίτια στο Βέλγιο όπου είχαν κρυφτεί οι δράστες των επιθέσεων, στο Οβελέ και στο Σκαρμπέκ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τη νέα αντιτρομοκρατική επιχείρηση που σημειώθηκε στην περιοχή Σάερμπεκ των Βρυξελλών. Ειδικότερα, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, η επιχείρηση σημειώθηκε έπειτα από την άρνηση ενός άνδρα που εξήλθε από το σπίτι του έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη του να δεχθεί έλεγχο των ανδρών της αστυνομίας. Ο άνδρας προσπάθησε να ξεφύγει αλλά ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν στο πόδι. ΜΑζί με τον ύποπτο ήταν και η κόρη του, την οποία και απομάκρυναν οι αρχές.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF του Βελγίου, επικαλούμενη τον δήμαρχο του Σκαρμπέκ, μετέδωσε ότι ο ύποπτος που συνελήφθη συνδέεται με τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Στην κατοχή του βρέθηκε μια βαλίτσα γεμάτη με εκρηκτικά.

Στη συνέχεια ένα ρομπότ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήλεγξε την τσάντα του ενώ ο ίδιος ήταν τραυματισμένος στο έδαφος. Βελγικά μέσα μεταδίδουν ότι συνελήφθη χωρίς ωστόσο η αστυνομία να βεβαιώνει η να διαψεύδει.

Εντούτοις, υπάρχουν αναφορές, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, που επισημαίνουν ότι ο συλληφθείς δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία κι πως βρισκόταν στη στάση του λεωφορείου με την επτάχρονη κόρη του, η οποία ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν τον πατέρα της. Μάλιστα, λέγεται πως ο άνδρας δεν υπάκουσε στις εντολές των ανδρών των ειδικών δυνάμεων να αφαιρέσει το πανωφόρι του, καθώς δεν γνώριζε τη γλώσσα. 

Συναγερμός σε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως η σημερινή επιχείρηση σχετίζεται με τις συλλήψεις που σημειώθηκαν εχθές, Πέμπτη, από τη γαλλική αστυνομία στο Παρίσι.  Η επιχείρηση αυτή έγινε μετά τη σύλληψη στη Γαλλία του Ρεντά Κρικέτ, ενός 34χρονου Γάλλου που τον περασμένο Ιούλιο είχε καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε ένα δίκτυο, τον αποκαλούμενο «Συριακό Σύνδεσμο» που στρατολογούσε τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, σήμερα στις Βρυξέλλες συνελήφθησαν τρεις άνθρωποι που σχετίζονται με αυτήν την απόπειρα επίθεσης στη Γαλλία. Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο τα μικρά ονόματα των δύο από αυτούς –Ταουφίκ Α. και Σαλά Α.- ενώ δεν έχουν ανακοινώσει τα στοιχεία του άνδρα που συνελήφθη στην τελευταία επιχείρηση. Ο τελευταίος, καθώς και ο Ταουφίκ Α., έχουν τραυματιστεί στα πόδια.

Συνολικά από την Πέμπτη συνελήφθησαν στο Βέλγιο εννέα πρόσωπα. Ωστόσο οι βελγικές αρχές άφησαν σήμερα ελεύθερους τους τρεις από αυτούς τους υπόπτους. Υπό κράτηση παραμένουν οι Φαϊσάλ Σ., Αμπού Α. και ένας τρίτος, του οποίου τα στοιχεία επίσης δεν ανακοινώθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε κατοικίες που θεωρούνταν ύποπτες στην περιοχή Argenteuil, βορειοδυτικά του Παρισιού.

Οι γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον έξι υπόπτους, εκ των οποίων ο Ρεντά Κρικέ ο οποίος είχε καταδικαστεί ερήμην του στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015 μαζί με τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ -ο οποίος εμπλεκόταν στις επιθέσεις του Παρισιού- και σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν δύο ακόμα άτομα που φέρονται να έχουν σχέση με τις επιθέσεις των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το Spiegel, ένας από τους άντρες, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη κοντά στη Φραγκφούρτη, έλαβε δύο μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου πριν από τις επιθέσεις, στα οποία αναφέρεται το όνομα του Χαλίντ Ελ Μπακράουι, του ανθρώπου που, σύμφωνα με την βελγική αστυνομία, ανατινάχτηκε στο μετρό των Βρυξελλών.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Spiegel.

Νέος ύποπτος και νέα σύλληψη

Υπενθυμίζεται ότι, οι διωκτικές αρχές αναγνώρισαν ακόμη έναν ύποπτο που πιστεύουν ότι διαδραμάτισε κάποιον ρόλο στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, γράφει σήμερα η βελγική εφημερίδα De Morgen, κατονομάζοντας τον άνδρα αυτόν ως τον 28χρονο Σύρο Ναΐμ αλ Χάμεντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτός βρίσκεται στην λίστα που κυκλοφόρησε στις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες μαζί με τους Μοχάμεντ Αμπρίνι, Ναζίμ Λαχράουι και Χάλιντ ελ Μπακράουι.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Ναΐμ αλ Χάμεντ είναι επίσης ύποπτος για ανάμειξη στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Η αστυνομία συνέλαβε τον άνδρα που παρουσιάζεται στις εικόνες που υπάρχουν από τις κάμερες ασφαλείας να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι στο μετρό των Βρυξελλών, προτού ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ, γράφει σήμερα η εφημερίδα De Standaard.

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη σύλληψη αυτή.

Η De Standaard σημειώνει ότι ο άνδρας, τον οποίο δεν κατονομάζει, συνελήφθη μετά την αναγνώρισή του από έναν αστυνομικό από τις εικόνες που υπήρχαν από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό.

 


σχετικα αρθρα