Πάνω από 30 τζιχαντιστές έφτασαν στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες με την πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και ανακόπηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Τα άτομα αυτά ανακόπηκαν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσης τους, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αρχές ασφαλείας της Κύπρου επαγρυπνούν, αφού θεωρείται δεδομένο ότι η Κύπρος θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί ως διαμετακομιστικός σταθμός τζιχαντιστών που φτάνουν εδώ κυρίως μέσω κατεχομένων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο τους τελευταίους έξι μήνες περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), ήρθαν στην Κύπρο πρόσωπα που είτε βρίσκονταν στη λίστα των ύποπτων τρομοκρατών είτε θεωρούνται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ΙSIS. Αυτοί ανακόπηκαν και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης, ενώ ενημερώθηκαν ξένες υπηρεσίες για την εξέλιξη αυτή. Οι υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με ανάλογες υπηρεσίες πρεσβειών για ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών όσον αφορά στη διακίνηση ύποπτων προσώπων, ενώ έμφαση δίνεται στις διελεύσεις αλλοδαπών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν και τζιχαντιστές.