current views are: 5

25 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση20:17

Απίστευτο: Ο Αμπντεσλάμ είπε ότι δεν γνώριζε τους καμικάζι των Βρυξελλών και οι Βέλγοι δεν τον πίεσαν!

Από γκάφα σε γκάφα οδεύουν οι βελγικές αρχές καθώς οι επικρίσεις για ελλείπεις χειρισμούς στο θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης των Βρυξελλών όλο και πληθαίνουν.

Δημοσίευση 20:17’

Από γκάφα σε γκάφα οδεύουν οι βελγικές αρχές καθώς οι επικρίσεις για ελλείπεις χειρισμούς στο θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης των Βρυξελλών όλο και πληθαίνουν.

Από γκάφα σε γκάφα οδεύουν οι βελγικές αρχές καθώς οι επικρίσεις για ελλείπεις χειρισμούς στο θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης των Βρυξελλών όλο και πληθαίνουν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, τρεις ημέρες πριν το μακελειό, οι αστυνομικοί έδειξαν φωτογραφίες των βομβιστών αυτοκτονίας στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον οποίο είχαν μόλις συλλάβει για τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, αλλά δεν μπόρεσαν να τον αντικρούσουν ότι εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν τους γνώριζε! Η εφημερίδα βασίστηκε στα πρακτικά της δίωρης ανάκρισης του Αμπντεσλάμ στις 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που ανακρίθηκε ο ύποπτος μετά τη σύλληψή του, την περασμένη Παρασκευή.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι ανακριτές επικεντρώθηκαν κυρίως στα γεγονότα τις 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι αντί να ρωτήσουν για τα μελλοντικά σχέδια του τρομοκρατικού πυρήνα. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι ανακριτές έδειξαν στον Αμπντεσλάμ φωτογραφίες των αδελφών Μπακραουί και εκείνος απάντησε «δεν τους ξέρω». Όπως αναφέρει, δεν του ασκήθηκε καμία άλλη πίεση για το θέμα αυτό.

Το BFM TV μετέδωσε εξάλλου ότι επιδείχθηκε στον Αμπντεσλάμ μια φωτογραφία του Ναζίμ Λαχράουι -του δεύτερου επιβεβαιωμένου πλέον βομβιστή αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών– και εκείνος έδωσε την ίδια απάντηση, δηλαδή ότι δεν τον γνωρίζει. Υπενθυμίζεται ότι Αμπντεσλάμ και Λαχράουι είχαν συνταξιδέψει στην Ουγγαρία το φθινόπωρο.

Από το ίδιο υλικό προκύπτει ότι ο Αμπντεσλάμ χαρακτήρισε ως δευτερεύοντα τον ρόλο του στις επιθέσεις του Παρισιού κατά την ανάκρισή του και υποστήριξε ότι ενεργούσε μόνο ως οδηγός της ομάδας,  φροντίζοντας να βρίσκει οχήματα και καταλύματα για τους υπόλοιπους. Είπε επίσης ότι την τελευταία στιγμή μετάνιωσε και δεν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου ανέφερε πως ο Αμπτνεσλάμ αρνείται να μιλήσει έπειτα από το μακελειό. Εκτιμάται ότι ο τρομοκράτης – ο οποίος έχει ζητήσει να επιστρέψει για να δικαστεί στο Παρίσι – επιχειρεί να περιορίσει τον ρόλο του στα χτυπήματα των Βρυξελλών. Ο υπουργός μάλιστα, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την Τουρκία σχετικά με τη σύλληψη του Μπακράουι, τα έριξε… στον αστυνομικό σύνδεσμο που χειρίστηκε την υπόθεση στην πρεσβεία της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

«Όμως η ιστορία δεν είναι τόσο αρνητική όσο την παρουσίασαν τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε αναφερόμενος στις κατηγορίες της Άγκυρας, μιλώντας στο βελγικό κοινοβούλιο.  Απευθυνόμενος στους Βέλγους βουλευτές, ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν επέρριψε ευθύνες στον «σύνδεσμο» της βελγικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να τον κατονομάσει.

«Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω ότι ένα πρόσωπο επέδειξε, το λιγότερο, αμέλεια, δεν ήταν δυναμικός, ούτε πολύ προσηλωμένος» στη δουλειά του, είπε ο Γιαμπόν. «Ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον μηχανισμό της αστυνομίας έκανε γκάφα», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά του αστυνομικού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, το όνομα του Μπακραουί είχε περιληφθεί στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία των ΗΠΑ πριν από τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι ενώ ο αδελφός του, ο Χαλίντ, προστέθηκε στη λίστα αυτή λίγο μετά.

Νωρίτερα το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι και τα δύο αδέλφια ήταν γνωστά στις αμερικανικές αρχές πριν από τη σύλληψη, στις 18 Μαρτίου, του Σαλά Αμπντεσλάμ, του Γάλλου που σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις του Παρισιού.

Νέες επιχειρήσεις για τους βομβιστές των Βρυξελλών

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται έπειτα από την επιβεβαίωση ότι ο το DNA του Ναζίμ Λαχράουι, εντοπίστηκε στο θέατρο Μπατακλάν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές ο Λαχράουι είναι πράγματι ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Η εισαγγελία του Παρισιού διευκρίνισε ότι το γενετικό υλικό του Λαχράουι βρέθηκε στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως επίσης και σε «ένα κομμάτι ύφασμα», στο θέατρο. Τα αποτυπώματά του επίσης βρέθηκαν σε δύο σπίτια στο Βέλγιο όπου είχαν κρυφτεί οι δράστες των επιθέσεων, στο Οβελέ και στο Σκαρμπέκ.

Υπενθυμίζεται ότι σημειώθηκε σήμερα νέα αντιτρομοκρατική επιχείρηση που σημειώθηκε στην περιοχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, η επιχείρηση σημειώθηκε έπειτα από την άρνηση ενός άνδρα που εξήλθε από το σπίτι του έχοντας ένα σακίδιο στην πλάτη του να δεχθεί έλεγχο των ανδρών της αστυνομίας. Ο άνδρας προσπάθησε να ξεφύγει αλλά ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν στο πόδι. ΜΑζί με τον ύποπτο ήταν και η κόρη του, την οποία και απομάκρυναν οι αρχές.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF του Βελγίου, επικαλούμενη τον δήμαρχο του Σκαρμπέκ, μετέδωσε ότι ο ύποπτος που συνελήφθη συνδέεται με τις επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην κατοχή του βρέθηκε μια βαλίτσα γεμάτη με εκρηκτικά.

Εντούτοις, υπάρχουν αναφορές, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, που επισημαίνουν ότι ο συλληφθείς δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία κι πως βρισκόταν στη στάση του λεωφορείου με την επτάχρονη κόρη του, η οποία ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν τον πατέρα της. Μάλιστα, λέγεται πως ο άνδρας δεν υπάκουσε στις εντολές των ανδρών των ειδικών δυνάμεων να αφαιρέσει το πανωφόρι του, καθώς δεν γνώριζε τη γλώσσα. 

Συναγερμός σε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως η σημερινή επιχείρηση σχετίζεται με τις συλλήψεις που σημειώθηκαν εχθές, Πέμπτη, από τη γαλλική αστυνομία στο Παρίσι.  Η επιχείρηση αυτή έγινε μετά τη σύλληψη στη Γαλλία του Ρεντά Κρικέτ, ενός 34χρονου Γάλλου που τον περασμένο Ιούλιο είχε καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε ένα δίκτυο, τον αποκαλούμενο «Συριακό Σύνδεσμο» που στρατολογούσε τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, σήμερα στις Βρυξέλλες συνελήφθησαν τρεις άνθρωποι που σχετίζονται με αυτήν την απόπειρα επίθεσης στη Γαλλία. Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο τα μικρά ονόματα των δύο από αυτούς –Ταουφίκ Α. και Σαλά Α.- ενώ δεν έχουν ανακοινώσει τα στοιχεία του άνδρα που συνελήφθη στην τελευταία επιχείρηση. Ο τελευταίος, καθώς και ο Ταουφίκ Α., έχουν τραυματιστεί στα πόδια.

Συνολικά από την Πέμπτη συνελήφθησαν στο Βέλγιο εννέα πρόσωπα. Ωστόσο οι βελγικές αρχές άφησαν σήμερα ελεύθερους τους τρεις από αυτούς τους υπόπτους. Υπό κράτηση παραμένουν οι Φαϊσάλ Σ., Αμπού Α. και ένας τρίτος, του οποίου τα στοιχεία επίσης δεν ανακοινώθηκαν.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν δύο ακόμα άτομα που φέρονται να έχουν σχέση με τις επιθέσεις των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το Spiegel, ένας από τους άντρες, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη κοντά στη Φραγκφούρτη, έλαβε δύο μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου πριν από τις επιθέσεις, στα οποία αναφέρεται το όνομα του Χαλίντ Ελ Μπακράουι, του ανθρώπου που, σύμφωνα με την βελγική αστυνομία, ανατινάχτηκε στο μετρό των Βρυξελλών.

 


σχετικα αρθρα