Νέα τροπή λαμβάνουν οι έρευνες για την εξάρθρωση του τζιχαντιστικού δικτύου που προκάλεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Οι βελγικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν ύποπτο που φέρεται ότι είναι ο "τρίτος άνθρωπος", ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που συμμετείχε στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ.

Σύμφωνα με βελγικά Μέσα Ενημέρωσης, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις Αρχές, πρόκειται για τον Φεϊσάλ Σεφού, δημοσιογράφο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στη χώρα. Τον άνδρα αναγνώρισε ο οδηγός του ταξί που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο, μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένας ύποπτος που συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορείται για "τρομοκρατικές δολοφονίες". Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομά του και το αρχικό του επωνύμου του. Σύμφωνα όμως με βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Φεϊσάλ Σεφού, έναν δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Το ερώτημα αν ο Φεϊσάλ Σ. είναι όντως ο "άνδρας με το καπέλο" δεν έχει απαντηθεί από επίσημες πηγές. "Είναι μια υπόθεση", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που έσπρωχνε ένα καρότσι φορτωμένο με μια αποσκευή, έφτασε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και τον Ναζίμ Λασραουί. Οι δύο τελευταίοι συνδέονται με τους καμικάζι των παρισινών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας αυτός άφησε την αποσκευή του που περιείχε "τον μεγαλυτερο εκρηκτικό μηχανισμό" και έφυγε από τον χώρο. Όμως η βόμβα του δεν εξερράγη.

Οι αρχές καταζητούν άλλον έναν ύποπτο που κρατούσε ένα σακίδιο και θεάθηκε κοντά στον Χαλίντ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε την ίδια ώρα στον σταθμό του Μαλμπέκ. Καταζητούμενος είναι επίσης ένας άλλος Βέλγος, ο Μοχαμέντ Αμπρινί, που πιστεύεται ότι είχε "επιμελητειακό" ρόλο στην οργάνωση.

Τρόμος για πυρηνικό χτύπημα από τζιχαντιστές

Εν τω μεταξύ, σήμα κινδύνου για την δυνατότητα των τζιχαντιστών να αποκτήσουν σε βάθος χρόνου τεχνογνωσία ικανή για κυβερνοεπιθέσεις σε πυρηνικού σταθμούς εξέπεμψε ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Ο Ζιλ ντε Κερσόβ σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου «του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι «Κάποια στιγμή θα υπάρξει σίγουρα ένας τύπος» εντός του Ισλαμικού Κράτους «με διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών, ο οποίος θα είναι σε θέση να εισέλθει σε ένα σύστημα», ενώ σημείωσε ότι «Η αυξημένη γνώση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο των βιοτεχνολογιών αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον», σημείωσε.

Μετά τις επιθέσεις την Τρίτη στις Βρυξέλλες, έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τους δυο πυρηνικούς σταθμούς του Βελγίου.

Τους φόβους για την πιθανότητα να αναπτυχθεί μελλοντικά η δυνατότητα «πυρηνική τρομοκρατίας» από τζιχαντιστές και άλλους τρομοκράτες επέτεινε η δολοφονία ενός υπευθύνου ασφαλείας σε πυρηνικό σταθμό του Βελγίου. 

Απαγορεύθηκε η πορεία των Βρυξελλιωτών υπό το φόβο νέας επίθεσης

Την ίδια ώρα, η "πορεία ενάντια στον φόβο" που επρόκειτο να γίνει αύριο, αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών για λόγους ασφαλείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις της πρωτεύουσας του Βελγιου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τις τελευταίες ημέρες ζει στον ρυθμό των "λάθος συναγερμών" και των αστυνομικών επιχειρήσεων, είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες ώστε να φροντίσουν και για την ασφάλεια χιλιάδων διαδηλωτών, εξήγησαν οι αρχές.

"Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας", υπογράμμισαν οι οργανωτές της κινητοποίησης, αποδεχόμενοι το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών και του δημάρχου των Βρυξελλών.

Η ζωή στις Βρυξέλλες δυσκολεύεται να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της, τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό των αρχών, στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 340, εκ των οποίων οι 62 παραμένουν ακόμη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Στο μεταξύ, οι αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 24 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι και 11 αλλοδαποί από οκτώ διαφορετικές χώρες.