Την πλήρη έλλειψη φύλαξηs των βουλγαρικών συνόρων με την Ελλάδα καταγγέλουν οι κάτοικοι των βουλγαρικών συνοριακών χωριών στην κάμερα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BGNES σε ένα μακρύ οδοιπορικό του στην βουλγαροελληνική μεθόριο.

Ειναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό Zλατλαρεβο-δίπλα από το τριεθνέs Еλλάδα-Βουλγαρία-ΠΓΔΜ που πριν μία εβδομάδα το βουλγαρικό κράτοs έκανε ασκήσειs προστασίαs των συνόρων σήμερα δεν υπάρχει όυτε έναs συνοριακόs αστυνομικόs.

Η ανεπίσημη απάντηση που πήραν οι δημοσιογράφοι από το αρχηγείο τηs βουλγαρικήs συνοριακήs αστυνομίαs είναι ότι στο βουνό Μπελασίτσα (Μπέλεs) που χωρίζει Ελλάδα και Βουλγαρία αυτή την στιγμη το χιόνι στιs κορυφογραμμέs είναι πάνω από δύο μέτρα και είναι αδύνατο να περάσει οποιοσδήποτε.
Το τι θα γίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι κανέναs δεν ξέρει αναρωτιούνται οι δημοσιογράφοι.

Πιο κάτω δίπλα από την όχθη του Στρυμώνα το βουνό τελειώνει και οι κάτοικοι διερωτούνται πωs να μην περάσουν οι πρόσφυγεs όταν δεν υπάρχει καθόλου αστυνομία ενώ και για τιs θερμικέs κάμερεs που υπάρχουν στην περιοχή κανέναs δεν είναι βέβαιοs ότι δουλεύουν.

Μόνο ελικόπτερο βλέπουν  να πετάει συχνά το οποίο το οποίο ελέγχει τιs πλαγιέs του Μπέλεs και από την... ελληνική πλευρά λένε οι κάτοικοι. Ακόμη και στο μεθοριακό σταθμό τηs Κούλατα-Προμαχώνα η φύλαξη είναι μηδαμινή με το κοντινότερο στατόπεδο να βρίσκεται στην πόλη Μπλαγκόεβγκραντ(80 χλμ από τα σύνορακαι η χωροφυλακή ακόμη πιο μακριά στην Σόφια παρ΄ότι αστυνομικοί εκτόs κάμεραs διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει 100% έλεγχοs για πρόσφυγεs.

Συνεχίζονταs το οδοιπορικό ανατολικά στην γραμμή των συνόρων οι βούλγαροι δημοσιογράφοι συναντούν χωριά σχεδόν εγκαταλελειμένα με ελάχιστουs κατοίκουs τα οποία επίσηs δεν φυλάσονται.

Σε όλεs σχεδόν τιs περιπτώσειs οι ηλικιωμένοι κάτοικοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην παρουσία προσφύγων στα χωριά τουs είτε γιατί ενοχλούνται από τουs μουσουλμάνουs,είτε γιατί φοβούνται την εγκληματικότητα,είτε γιατί τέλοs είναι τόσο φτωχοί οι ίδιοι που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν και πρόσφυγεs λέγονταs χαρακτηριστικά "με 50 ευρώ σύνταξη μόνο οι πρόσφυγεs μαs λείπουν".

Τέλοs κάποιοι αναπολώνταs την φύλαξη που υπήρχε παλιά και δεν υπάρχει τώρα μισόαστεία-μισοσοβαρά ...παρακάλεσαν τουs πρόσφυγεs να μην περάσουν από τιs περιοχέs τουs