Πεδίο μάχης έγινε το κέντρο των Βρυξελλών λίγα 24ωρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό, που είχαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση. Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, υπό το φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων, γι τον λόγο αυτό και η αστυνομία είχε συστήσει την αποφυγή της σημερινής πορείας. 

Οι συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ της αστυνομίας και ακροδεξιών οργανώσεων στην κεντρική πλατεία, μπροστά από τον αυτοσχέδιο τύμβο από λουλούδια που δημιούργησαν οι κάτοικοι, για τα θύματα των επιθέσεων. Η αστυνομία είχε δημιουργήσει κλοιό γύρω από τον τύμβο, ενώ όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις των ακροδεξιών σε μουσουλμάνους, άρχισαν οι συγκρούσεις.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, στην πλατεία Place de la Bourse, προκλήθηκε ένταση μεταξύ των ακροδεξιών και των αστυνομικών, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση αντλιών νερού για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των μεταναστών και αυτοαποκαλούνταν «Το Έθνος», ενώ προχώρησαν και σε ναζιστικούς χαιρετισμούς.

 

Οι ακροδεξιοί, που σκόπευαν να προχωρήσουν σε αντιδιαδήλωση, αγνόησαν τις επίσημες οδηγίες και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των μεταναστών. Νωρίτερα, μία ομάδα από αυτούς είχαν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει έναν μουσουλμανικής καταγωγής άνδρα, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στο σημείο. 

 

 

Υπό κράτηση τέσσερις ύποπτοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, υπό κράτηση τέθηκαν τέσσερα άτομα το Σάββατο, μετά από 13 νέες αντιτρομοκρατικές έρευνες που διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις του Βελγίου.

Όπως ανακοίνωσε η βελγική εισαγγελία, διεξήχθησαν τέσσερις έρευνες της αστυνομίας στην πόλη Μαλίν και μία στην πόλη Ντυφέλ, στην περιφέρεια της Φλάνδρας, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι άλλες οκτώ έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες συνοικίες των Βρυξελλών.

Ο ανακριτής θα αποφασίσει εντός της ημέρας εάν τα τέσσερα άτομα θα συνεχίζουν να κρατούνται, δήλωσε η εισαγγελία, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει εάν υπάρχει σύνδεση με τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Πηγή φωτό: Reuters