Σοκάρουν οι εικόνες από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία κατείχαν οι τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους μέχρι την Κυριακή τα ξημερώματα. Όπως φαίνεται από τις πρώτες φωτογραφίες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπου και να γυρίσει κανείς το μάτι του θα δει ερείπια ακόμη και... αίμα.

Η καταγραφή ενός ρωσικού drone, που πέταξε πάνω από την περιοχή, είναι αποκαρδιωτική, καθώς φαίνονται μεγάλες κηλίδες αίματος πάνω στα μάρματα του αρχαίου θεάτρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κηλίδες αυτές προήλθαν από τις συνεχείς ομαδικές εκτελέσεις εντός του αρχαίου θεάτρου, από μαχητές του ISIS, καθώς το χρησιμοποιούσαν ως τόπο εκτελέσεων. Μάλιστα, εκεί είχαν δολοφονήσει τον πρώην διευθυντή Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ.

Ωστόσο, βρετανικά ΜΜΕ τονίζουν, όμως, ότι δεν έχει γίνει γνωστό ακριβώς πότε καταγράφτηκαν τα πλάνα αυτά.

Την ίδια ώρα, οι εικόνες γκρεμίσματος του αρχαίου ναού Βάαλ αλλά και ναού της ρωμαϊκής εποχής από τους τζιχαντιστές έκαναν τον πλανήτη να δακρύσει για την απώλεια της σπουδαίας αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ίδια εικόνα επικρατεί και στο Εθνικό Μουσείο της πόλης, το οποίο έχει λεηλατηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τα εκθέματα που έχουν απομείνει στους χώρους του να είναι κατεστραμμένα.

Το Μουσείο της Παλμύρας έχει υποστεί ολοκληρωτικό βανδαλισμό από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Παντού στα πατώματά του είναι σκόρπια σπασμένα αγάλματα και άλλα εκθέματα. Η οροφή του Μουσείου σε πολλά σημεία έχει καταρρεύσει από τις μάχες των τελευταίων ημερών.

Το ISIS κατέλαβε την πόλη τον Μάιο του 2015, με αποτέλεσμα οι 15.000 κάτοικοι που απέμειναν να ζουν ολόκληρο αυτό το διάστημα υπό καθεστώς τρόμου.

Την Κυριακή, ο συριακός στρατός προχώρησε στην ανακατάληψη της Παλμύρας, με εκπρόσωπό του να δηλώνει στην συριακή τηλεόραση ότι πρόκειται για την «αρχή της κατάρρευσης» του Ισλαμικού Κράτους. Την ικανοποίησή του για την ανακατάληψη της Παλμύρας φέρεται να εξέφρασε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η στρατηγική αυτή νίκη είναι άλλο ένα σημάδι ότι η στρατηγική του συριακού στρατού είναι επιτυχημένη.

Στη μάχη, που άρχισε στις 13 Μαρτίου, οι συριακές δυνάμεις είχαν την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ στο έδαφος πολέμησαν δίπλα στους Σύρους, Λιβανέζοι, Ιρακινοί, Ιρανοί και Αφγανοί σιίτες παραστρατιωτικοί και Ρώσοι καταδρομείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχαία πόλη της Παλμύρας έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της πολιτιστικής της αξίας, η οποία ωστόσο δεν κατάφερε να επιβιώσει από τις φρικαλετότητες των τζιχαντιστών. Ευτυχώς όμως, ο στρατός της Συρίας είχε προλάβει και είχε απομακρύνει από την πόλη πολλά από τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου και τα είχε κρύψει σε μυστικές τοποθεσίες.