Μέχρι το τέλος του 2016 παρατείνουν οι Σκοπιανοί το μέτρο της κατάστασης κρίσης στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία, λόγω του προσφυγικού.

Η κήρυξη κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και την Σερβία είχε παραταθεί έως τις 15 Ιουνίου και τώρα, με τη νέα απόφαση της Βουλής, επεκτείνεται μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι, αιτιολογώντας την πρόταση για την παράταση του μέτρου, σημείωσε ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.

Η κήρυξη κατάστασης κρίσης θεωρήθηκε από τις σκοπιανές αρχές θεωρήθηκε απαραίτητη για την αποτελεσματική συμμετοχή του στρατού και της αστυνομίας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Κατά της παράτασης του μέτρου κήρυξης κατάστασης κρίσης στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και τη Σερβία μέχρι τα τέλη του έτους τάχθηκε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με το επιχείρημα ότι ο νόμος για τη διαχείριση κρίσεων δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα, και ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να φανεί πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.