Τελικά μάλλον οι βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν περνάνε τις καλύτερες ημέρες τους. Και αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες, από τη σύλληψη δηλαδή του Σαλάχ Αμπντεσλάμ και αφού μεσολάβησε το μακελειό με τους βομβιστές αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες προχωρούν σε… αλυσιδωτές γκάφες.

Με την σκόνη από το τρομοκρατικό χτύπημα να έχει κατακαθίσει, πλέον όλοι στρέφονται στην απόδοση ευθυνών, και στον εντοπισμό των παραλήψεων και των σφαλμάτων των βελγικών αρχών που όχι μόνο δεν είναι προσεκτικότερες, αλλά συνεχίζουν ακάθεκτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτη η εφημερίδα Haaretz μία ημέρα μετά το μακελειό έδωσε στη δημοσιότητα μία ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Ότι οι Βέλγοι και οι Ευρωπαίοι είχαν εξελιγμένες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Πόσο ακριβείς; Ότι σχεδιαζόταν χτύπημα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και σε έναν σταθμό του μετρό. Παρόλα αυτά, τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες ήταν περιορισμένα σε σχέση με το μέγεθος της απειλής και της αμεσότητας του συναγερμού.

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μία σειρά από εξίσου σοβαρές καταγγελίες, αυτή τη φορά για έναν εκ των βομβιστή αυτοκτονίας, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι. «Οι τουρκικές αρχές είχαν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους ότι επρόκειτο για μαχητή του ΙΚ», εξήγησε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, που επικαλείται την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν αναφερόταν στον Ιμπραχίμ αλ Μπακράουι, έναν από τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που συμμετείχαν χθες στην επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2015 στη νότια Τουρκία.

«Ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επίθεση στις Βρυξέλλες συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στο Γκαζιάντεπ. Απελάθηκε την 14η Ιουλίου 2015 έπειτα από πληροφορίες της πρεσβείας του Βελγίου». Μία ημέρα μετά τις καταγγελίες Ερντογάν, οι Τούρκοι ανέφεραν πως αφότου αφέθηκε ελεύθερος, ο Μπακράουι ταξίδεψε εκ νέου στην Τουρκία και απελάθηκε ξανά τον Αύγουστο. Ο αξιωματούχος μάλιστα είπε στο Reuters ότι οι τούρκοι τον απέλασαν γιατί είχαν υπόνοιες πως ήταν ξένος μαχητής [του Ισλαμικού Κράτους], αλλά δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα στη χώρα. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη έδωσαν στη δημοσιότητα και την επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με την ένδειξη του επείγοντος, προς την Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Άγκυρα για τον Μπακράουι.

Βεβαίως, το εν λόγω περιστατικό παραλίγο να προκαλέσει σφοδρή κυβερνητική κρίση καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου κατέθεσαν παραιτήσεις, δίχως ωστόσο να γίνουν δεκτές. Οι εξηγήσεις που έδωσαν δε, σε καμία περίπτωση δεν κρίνονται πειστικές. Ο ΥΠΕΣ του Βελγίου, επέρριψε ευθύνες στον «σύνδεσμο» της βελγικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να τον κατονομάσει.

«Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω ότι ένα πρόσωπο επέδειξε, το λιγότερο, αμέλεια, δεν ήταν δυναμικός, ούτε πολύ προσηλωμένος» στη δουλειά του, είπε ο Γιαμπόν. «Ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον μηχανισμό της αστυνομίας έκανε γκάφα», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά του αστυνομικού.

Και τα λάθη συνεχίζονται:

Παρά τη σύλληψη του θεωρούμενου και ως εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ, και παρά τις πληροφορίες περί επικείμενου χτυπήματος στις Βρυξέλλες, κατά τις ανακρίσεις, ο συλληφθέντας δεν ερωτήθηκε ποτέ για το τι… γνώριζε. Σύμφωνα με τη Le Monde, οι αστυνομικοί έδειξαν φωτογραφίες των βομβιστών αυτοκτονίας στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ αλλά δεν μπόρεσαν να τον αντικρούσουν ότι εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν τους γνώριζε! Η εφημερίδα βασίστηκε στα πρακτικά της δίωρης ανάκρισης του Αμπντεσλάμ στις 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που ανακρίθηκε ο ύποπτος μετά τη σύλληψή του.

Η εφημερίδα αναφέρει πως οι ανακριτές επικεντρώθηκαν κυρίως στα γεγονότα τις 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι αντί να ρωτήσουν για τα μελλοντικά σχέδια του τρομοκρατικού πυρήνα. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι ανακριτές έδειξαν στον Αμπντεσλάμ φωτογραφίες των αδελφών Μπακράουι και εκείνος απάντησε «δεν τους ξέρω». Όπως αναφέρει, δεν του ασκήθηκε καμία άλλη πίεση για το θέμα αυτό.

Παράλληλα, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία ότι στο διαμέρισμα «γιάφκα» του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ στο Παγκράτι εντοπίστηκαν σχεδιαγράμματα αλλά και ένας χάρτης του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, όλα τα ευρήματα καθώς επίσης και αυτά που είχαν βρεθεί από άλλο διαμέρισμα, επί της οδού Χωματιανού, στα Σεπόλια, στάλθηκαν αρμοδίως στις βελγικές αρχές, οι οποίες ταυτοποίησαν το DNA, του τζιχαντιστή, που είχε εξαφανιστεί από τη χώρα μας, με δική τους ευθύνη.

Η λίστα με τις γκάφες είναι μακρά: Ακόμη ένα παράδειγμα είναι η σύλληψη την περασμένη Πέμπτη ενός δημοσιογράφου, του Φεϊζάλ Σεφού, ο οποίος κατά τα βελγικά ΜΜΕ φερόταν να είχε αναγνωριστεί ως ο τρίτος τζιχαντιστής στη φωτογραφία από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης από το αεροδρόμιο, στιγμές πριν γίνουν οι εκρήξεις.

Η βελγική εισαγγελία βεβαίως επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τη σύλληψη και το συσχετισμό, δίνοντας στη δημοσιότητα το μικρό του όνομα και το αρχικό του επιθέτου του, «βάζοντας» φωτιά στα  ΜΜΕ. Λίγη ώρα αργότερα, το όνομά του έκανε τον γύρο του κόσμου. Σήμερα όμως  ο εν λόγω δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος. «Οι ενδείξεις που οδήγησαν στη σύλληψη του Φεϊσάλ Σ. δεν επιβεβαιώθηκαν από την προανακριτική διαδικασία. Κατά συνέπεια, αφέθηκε ελεύθερος από τον ανακριτή», ανέφερε η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Με άλλα λόγια, ότι θα μπορούσε να πάει στραβά για τους Βέλγους, έχει πάει…