Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μια επίσκεψη αντιπροσωπείας λίβυων αντικαθεστωτικών που επιδιώκουν την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, μία ακόμη ένδειξη ότι το Πεκίνο επιδιώκει να προσεγγίσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες επιθυμούν να αναλάβουν την εξουσία της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας.
«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε επίσκεψη από τους αντιπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης (NTC) στο εγγύς μέλλον» δήλωσε ο Τσεν Σιαοντόνγκ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Υποθέσεων Δυτικής Ασίας και Βόρειας Αφρικής του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είναι το πολιτικό σώμα των λίβυων εξεγερμένων του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι Ομπέιντι έχει επισκεφθεί την Κίνα ως "ειδικός απεσταλμένος" της κυβέρνησής του.

Κινέζος διπλωμάτης, με έδρα την Αίγυπτο, επισκέφθηκε την βάση των λίβυων εξεγερμένων στη Βεγγάζη για συνομιλίες με εκπροσώπους του Συμβουλίου, ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο πρεσβευτής της στο Κατάρ είχε συνάντηση με τον Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, πρόεδρο του Συμβουλίου - η πρώτη επιβεβαιωμένη επαφή του με τις δυνάμεις που αντιμάχονται τον Καντάφι.

Το άνοιγμα προς τους αντικαθεστωτικούς σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης της Κίνας, η οποία δεν ήταν ποτέ σύμμαχος του Καντάφι, αλλά γενικώς αποφεύγει να πάρει θέση στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών.

Η Κίνα ήταν μία από τις χώρες που τον Μάρτιο απείχε κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου αποφασίστηκε η έναρξη των υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη με στόχο την προστασία των αμάχων. Η Κίνα θα μπορούσε να έχει ασκήσει βέτο επί της απόφασης ως μόνιμο μέλος του ΣΑ.

Καταδίκασε ωστόσο την εντατικοποίηση των επιθέσεων και έκτοτε έχει απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα άνοιγε τον δρόμο για έναν πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ της λιβυκής κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών.