Το iPhone ενός από τους δράστες του μακελειού στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια ξεκλείδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αποσύροντας την απάιτησή του κατά της Apple.

Το μήλον της έριδος ήταν το iPhone του Συέντ Ριζουάν Φαρούκ, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Τασφίν Μαλίκ, σκότωσαν 14 άτομα σε επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Μαλίκ είχε δηλώσει μία ημέρα πριν την επίθεση την «πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος» σε ανάρτησή της στο Διαδίκτυο. 

Και οι δύο δράστες είχαν πέσει νεκροί από τις σφαίρες της αστυνομίας, η οποία και προσπαθούσε έκτοτε να αποκτήσε πρόσβαση στο τηλέφωνο του Φαρούκ ζητώντας τη συνδρομή της κατασκευάστριας εταιρείας - κάτι όμως που η Apple αρνείτο κατηγορηματικά. Οι ερευνητικές Αρχές είχαν στραφεί έτσι στη Δικαιοσύνη για να πιέσουν την εταιρεία να σπάσει την κρυπτογράφηση του τηλεφώνου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέσυρε τη νομική υπόθεσή του έναντι της Apple, αφήνοντας (νομικά) ανοιχτό το θέμα διαχείρισης των κωδικοποιημένων πληροφοριών που αποθηκεύονται στα έξυπνα κινητά.

Το ξαφνικό τέλος της νομικής διαμάχης που έφερε σε δύσκολη θέση τη βιομηχανία παραγωγής κινητών νέας τεχνολογίας, θεωρείται ως νίκη της Apple. Η εταιρία εναντιώθηκε στην απόφαση δικαστηρίου την οποία αξιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, απαιτώντας την παραγωγή νέου προγράμματος, που θα επέτρεπε την “εναλλακτική” πρόσβαση στα στοιχεία και τις πληροφορίες ενός κινητού iPhone.

Ωστόσο, η νομική διάσταση της δυνατότητας “προσβολής” ενός κινητού για την απόκτηση κρυπτογραφημένων πληροφοριών που έχει αποθηκεύσει ο κάτοχος του, παραμένει ένα ανοιχτό νομικό ζήτημα, που δεν έχει επιλυθεί. Οι εταιρίες παραγωγής συσκευών σύγχρονης τεχνολογίας, επιμένουν ότι οτιδήποτε βοηθά τις αρχές να έχουν πρόβαση στα στοιχεία ασφάλειας των συσκευών που παράγουν, υπονομεύει την προσωπική ασφάλεια των χρηστών που χρησιμοποιούν τα κινητά, αλλά και γενικότερα τις συσκευές της σύγχρονης τεχνολογίας.


TAGS