Για δραματική μείωση των μεταναστευτικών ροών από την ημέρα έναρξης της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας έκανε λόγο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, μετά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Τσέραρ στη Λουμπλιάνα.

Σκοπός της συμφωνίας που τέθηκε σε εφαρμογή, ήταν να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία στην ΕΕ και να βρεθεί κοινή λύση, εξήγησε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Σλοβενία, προσέθεσε, είναι μία από τις σημαντικές χώρες που υποστηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αποτελώντας στρατηγικό εταίρο της χώρας του από το 2011. Ενώ, όπως σημείωσε, ο ετήσιος όγκος εμπορικών συναλλαγών τους φτάνει τα 1,2 δισ. δολάρια.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης περισσότεροι από 160.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα και την Ιταλία από τις αρχές του 2016, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έφθασε στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ την ίδια περίοδο τουλάχιστον 531 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο