current views are: 9

30 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση06:12

Κύπρος: Η αεροπειρατεία με το αίσιο τέλος που αναστάτωσε τον κόσμο – Όλο το χρονικό (φωτό)

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στο θρίλερ με την αεροπειρατεία στο Airbus A320 της Egypt Air, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια – Κάιρο ήταν χθες για περίπου έξι ώρες στραμμένα όλα τα βλέμματα. 

Δημοσίευση 06:12’

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στο θρίλερ με την αεροπειρατεία στο Airbus A320 της Egypt Air, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια – Κάιρο ήταν χθες για περίπου έξι ώρες στραμμένα όλα τα βλέμματα. 

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στο θρίλερ με την αεροπειρατεία στο Airbus A320 της Egypt Air, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια – Κάιρο ήταν χθες για περίπου έξι ώρες στραμμένα όλα τα βλέμματα. 

Αν και η υπόθεση είχε αίσια κατάληξη, για πολλές ώρες επικρατούσε τρόμος, καθώς δεν ήταν γνωστά τα κίνητρα του δράστη της αεροπειρατείας, ο οποίος κρατούσε ομήρους και απειλούσε να ανατινάξει το αεροσκάφος.Τελικά, ο αεροπειρατής παραδόθηκε και όπως αποδείχθηκε πάνω του δεν είχε τίποτα άλλο παρά… θήκες τηλεφώνων. 

Σήμερα, ο 59χρονος Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ο δράστης θα ανακριθεί με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το κυπριακό νομικό σύστημα και θα οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, από το οποίο θα ζητηθεί η κράτησή του για συνέχιση των διενεργούμενων ερευνών.

Πάντως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου της Αστυνομίας, Ανδρέα Αγγελίδη, κατά τις έρευνες δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου, ούτε και στο αεροσκάφος. Σημείωσε επίσης, ότι από τις μέχρι τώρα διενεργηθείσες εξετάσεις τα κίνητρα του δράστη δεν φαίνεται να έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία. Την ίδια ώρα, ανώτατος κύπριος αξιωματούχος ανέφερε πως ο συλληφθείς ήταν ψυχικά διαταραγμένος.

Από την πλευρά του, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο αεροπειρατής δεν είχε εκρηκτικά πάνω του και διαπιστώθηκε ότι τα «πυρομαχικά» ήταν θήκες κινητών τηλεφώνων. «Είχαμε μια τέτοια υποψία», είπε ο κ. Κασουλίδης, «αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα». 

Το χρονικό του τρόμου

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας γύρω στις 8 πρωί με 72 επιβαίνοντες, με προορισμό το Κάιρο. Εβδομήντα μίλια από την Κύπρο εκδηλώνεται η αεροπειρατεία και ο πιλότος ζητά άδεια, για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας. 

Το αεροπλάνο προσγειώνεται στον χώρο ασφαλείας του αεροδρομίου στις 08:46, με τον αεροπειρατή να απειλεί ότι θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά τα οποία, όπως υποστήριζε, έφερε πάνω του.

Άμεσα κινητοποιούνται το Εθνικό Κέντρο Κρίσεων και οι Αρχές, ενώ το αεροδρόμιο κλείνει και όλες οι πτήσεις προωθούνται στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Σημειώνεται επίσης πως από την Αίγυπτο είχαν φτάσει κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Σταδιακά, ο δράστης άρχισε να απελευθερώνει τους επιβάτες, με τα κίνητρα και τα αιτήματά του να αλλάζουν ώρα με την ώρα και κανείς να μην γνωρίζει τι πραγματικά τον οδήγησε σε αυτή την πράξη.

Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι εγκατέλειψαν το αεροπλάνο και οι τελευταίοι επιβάτες που κρατούνταν όμηροι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο αεροπειρατής κατέβηκε τελευταίος από το αεροσκάφος και κατευθύνθηκε σε ένα μεγάλο υπόστεγο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο. 

Όχημα της Kυπριακής Aστυνομίας τον πλησίασε και τότε ο αεροπειρατής, σηκώνοντας ψηλά τα χέρια, παραδόθηκε στους αστυνομικούς. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε από άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού σε όχημα, απομακρύνοντάς τον από το σημείο.

Όταν εγκατέλειψε το αεροσκάφος και παραδόθηκε, ο δράστης άφησε στις σκάλες ένα κουτί, το οποίο, αφού εξετάστηκε, αποφασίστηκε να μην καταστραφεί με ελεγχόμενη έκρηξη, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν περιείχε εκρηκτικά, αλλά κάποια καλώδια, τα οποία είχε βάλει ο αεροπειρατής, για να απειλήσει το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ούτε πάνω του μετέφερε εκρηκτικά, απλώς είχε προσαρμόσει στη μέση του μια ζώνη με θήκες τηλεφώνων. Μάλιστα, είχε συνδέσει και κάποια καλώδια με λαμπάκια και μια μπαταρία, ώστε να δίνει την εντύπωση ότι πράγματι μετέφερε εκρηκτικά. 

Αλαλούμ με τα κίνητρα του αεροπειρατή

Ακόμη τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν διευκρινιστεί. Αν και αρχικά φερόταν να έκανε την αεροπειρατεία για τα… μάτια μιας Κύπριας, με την οποία ήταν σύζυγοι στο παρελθόν, νεώτερες πληροφορίες ανέφεραν πως ζητούσε την αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών, καθώς και να μιλήσει με εκπρόσωπο της ΕΕ.

Επίσης, ούτε η επιστολή που παρέδωσε και μεταφράστηκε δεν ρίχνει φως στα κίνητρά του, καθώς δεν αναφέρεται στην πρώην σύζυγό του, αλλά περιγράφει την κατάσταση στην Αίγυπτο και διατυπώνει το αίτημα για απελευθέρωση 63 γυναικών που κρατούνται στις αιγυπτιακές φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος φέρεται να δίνει αντιφατικές εξηγήσεις για την ενέργειά του, δείχνοντας πως δεν έχει πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της πράξης του.

Η γκάφα της Egypt Air

H αεροπορική εταιρεία Egypt Air αρχικά είχε διαρρεύσει την πληροφορία ότι ο αεροπειρατής λέγεται Ιμπραήμ Σαμάχα και είναι 27 ετών. Μάλιστα, είχε αναφερθεί ότι είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια. 

Όπως αποδείχθηκε, ο Ιμπραήμ Σαμάχα επέβαινε στο αεροσκάφος ως επιβάτης και αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τους υπόλοιπους. 

Όταν ενημερώθηκε ότι το όνομά του αναφέρεται ως αυτό του αεροπειρατή, ζήτησε από τις κυπριακές αρχές να αποκατασταθεί η αλήθεια, όπως και έγινε. Αργότερα ζήτησε δημοσίως συγγνώμη και η Egypt Air.

Τελικά, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, ο αεροπειρατής είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας και ονομάζεται Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά. Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Αλ Σίσι και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρώην στέλεχος του αιγυπτιακού στρατού.


σχετικα αρθρα