Το hashtag #WeLoveErdogan δημιούργησαν στο Twitter οι οπαδοί του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τον υποστηρίξουν, καθώς το τελευταίο διάστημα είναι αντιμέτωπος με πολλές επικρίσεις για τις επιθέσεις που εξαπολύει στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκί.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο hashtag, που αναμεταδόθηκε κυρίως από πολλούς υπουργούς και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, έγινε χθες βράδυ από τα πιο δημοφιλή στο Twitter.

«Ο πρόεδρός μας Κύριος @RT_Erdogan έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από αμερικανούς πολίτες και από τους συμπατριώτες μας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνοδεύει τον τούρκο πρόεδρο στις ΗΠΑ. «#WeLoveErdogan», πρόσθεσε.

twitter-tweet" data-lang="en">

Nükleer Güvenlik Zirvesi için ABD'ye gelen Cumhurbaşkanımız Sn @RT_Erdogan'ı karşıladık. #WeLoveErdogan pic.twitter.com/WLfaiuKrKJ

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) March 29, 2016
twitter-tweet" data-lang="en">

ABD'deki vatandaş ve soydaşlarımız Cumhurbaşkanımız Sn @RT_Erdogan'ı büyük bir coşkuyla karşıladı.(1) #WeLoveErdogan pic.twitter.com/nlwb2LeQab

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) March 29, 2016
twitter-tweet" data-lang="en">

ABD'deki vatandaş ve soydaşlarımız Cumhurbaşkanımız Sn @RT_Erdogan'ı büyük bir coşkuyla karşıladı.(2) #WeLoveErdogan pic.twitter.com/1WvRgWXG0T

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) March 29, 2016

Άλλοι ανήρτησαν φωτογραφίες: ο Ερντογάν να αγκαλιάζει παιδιά, να παίζει ποδόσφαιρο ή, ακόμη, να φεύγει από το Φόρουμ του Νταβός έπειτα από μία αντιπαράθεση με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες το 2009. "Είναι γι΄ αυτό που #WeLoveErdogan (Αγαπάμε τον Ερντογάν)", σχολιάζει ένας βουλευτής του κυβερνώντος AKP.

Όμως αυτή η εκστρατεία έδωσε γρήγορα τη θέση της στην πολεμική, με τους οπαδούς του Ερντογάν να κατηγορούν στη συνέχεια το Twitter για λογοκρισία, όταν η φράση αυτή εξαφανίστηκε από τον κατάλογο των πιο δημοφιλών.

Οργισμένος, ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ ανήρτησε μέχρι και σαράντα οργισμένα τουίτ στον λογαριασμό του στα αγγλικά καθώς και στον λογαριασμό του στα τουρκικά, λέγοντας πως το Twitter την απέσυρε σκόπιμα.

«Αυτή η φράση #WeLoveErdogan ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών στον κόσμο... Όμως στη συνέχεια λογοκρίθηκε με απίστευτο τρόπο», διαμαρτύρεται, κατηγορώντας μέχρι και τους οπαδούς του ορκισμένου εχθρού του προέδρου Ερντογάν, του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι βρίσκονται πίσω από τη λογοκρισία αυτή.

Άλλοι χρήστες του διαδικτύου άφησαν να εννοηθεί πως το Twitter μπόρεσε να αποσύρει αυτή τη φράση από τον κατάλογο επειδή πολλά τουίτ δημιουργήθηκαν τεχνητά ή απλώς λόγω του πολύπλοκου αλγορίθμου που προσδιορίζει τις πιο δημοφιλείς από αυτές.

Αυτή η εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιείται σε μια βεβαρημένη περίοδο για τον πρόεδρο Ερντογάν, από τον οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει να θέλει να κρατήσει αποστάσεις, άφησαν να εννοηθεί κάποιοι σχολιαστές.

Την ίδια ώρα οι κατηγορίες για αυταρχική παρέκκλιση του τούρκου προέδρου πληθαίνουν στο εξωτερικό. Η δίκη δύο δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης που κατηγορούνται για κατασκοπεία, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, αναζωπύρωσε τις επικρίσεις.