Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την ελευθεροτυπία, ένα από τα βασικά σημεία στα οποία χωλαίνει η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, καθώς επί των ημερών του τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στην προεδρία της χώρας δεν είναι λίγα τα περιστατικά φίμωσης του Τύπου αλλά και των πολιτών με απαγόρευση πρόσβασης στα social media, έστειλαν σήμερα Κομισιόν και Βερολίνο.

Αφορμή για τη διπλό μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν ήταν η απόφασή του να εγκαλέσει τον γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα σχετικά με ένα σατιρικό τραγούδι, που μεταδόθηκε από γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο και κρίθηκε προσβλητικό για τον τούρκο πρόεδρο.

«Η κίνηση αυτή δεν μοιάζει να ευθυγραμμίζεται με την υποστήριξη της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, που είναι αξίες τις οποίες η ΕΕ υποστηρίζει πολύ», δήλωσε σήμερα κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  «πιστεύει πως αυτό απομακρύνει μάλλον την Τουρκία από την ΕΕ, παρά τη φέρνει πιο κοντά μας».

Νωρίτερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κλήση του πρεβευτή της Γερμανίας από το τουρκικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η ελευθεροτυπία δεν είναι διαπραγματεύσιμη για το Βερολίνο.

«Κατέστη σαφές ότι παρ' όλα τα κοινά συμφέροντα που έχουν η Γερμανία και η Τουρκίαη άποψη για την ελευθεροτυπία, την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι διαπραγματεύσιμη για μας», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όπως μετέδωσε το Reuters.

Αν και η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο απάντησης για το επεισόδιο με το τραγούδι «Erdowie, Erdowo, Erdogan», το οποίο μεταδόθηκε στις 17 Μαρτίου στην εκπομπή «extra 3» του δημόσιου περιφερειακού καναλιού NDR, αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και στις αξιώσεις της για άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Παρότι η Άγκυρα παζάρεψε σκληρά στις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής να κερδίσει το άνοιγμα κεφαλαίων σε αντάλλαγμα τη συνεργασία της για το προσφυγικό, τελικά για την ώρα συμφωνήθηκε μόνο το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, αφού υπήρξαν αντιδράσεις τόσο για τα κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κύπρος όσο και για το θέμα της βίζας από άλλες χώρες. Από την άλλη πλευρά βέβαια μέχρι και χθες ο 

Το σατιρικό τραγούδι που προκάλεσε τη νέα οργισμένη κίνηση του Ερντογάν κατά του Τύπου, επιτίθεται κυρίως στα πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου που έχει καταφέρει ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος και συγχρόνως επικρίνει τις φαραωνικές δαπάνες που έγιναν για την κατασκευή του πολυτελούς μεγάρου του κοντά στην Άγκυρα.

Η τουρκική κυβέρνηση βρήκε το συγκεκριμένο τραγούδι και βίντεοκλιπ καθόλου χιουμοριστικά και για τον λόγο αυτό εγκάλεσε τον γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα Μάρτιν Έρντμαν προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε να σταματήσει κάθε αναπαραγωγή του επίμαχου τραγουδιού και βίντεοκλιπ στο μέλλον.

Η συγκεκριμένη κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης προκάλεσε και την άμεση αντίδραση της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων, ενώ ήρθε να προστεθεί στη γενικότερη κατακραυγή που προκαλούν οι παρεμβάσεις της τουρκικής κυβέρνησης κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων στη χώρα.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερασπίστηκε σήμερα την παρουσία ευρωπαίων διπλωματών στη δίκη δύο αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων στην Τουρκία οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία, μια παρουσία που εξερέθισε την τουρκική κυβέρνηση η οποία υπέβαλε διαμαρτυρία σε πολλές χώρες.

«Οι διπλωμάτες της ΕΕ παρίστανται τακτικά σε δίκες παντού στον κόσμο ως παρατηρητές, ιδιαίτερα σε χώρες υποψήφιες» για ένταξη στην ΕΕ, υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έτσι, αυτό είναι μέρος της εργασίας τους στην Τουρκία, μια χώρα που έχει δεσμευθεί να σεβαστεί τις μεγάλες δημοκρατικές αρχές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», πρόσθεσε στο ίδιο μήνυμα ο εκπρόσωπος.

Τη Δευτέρα η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε για τα μηνύματα που ανήρτησαν ορισμένοι από τους διπλωμάτες αυτούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, την Παρασκευή (25/3), στη δίκη του Τζαν Ντουντάρ, διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, και του Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα.