Με ποσοστό 46,5% προηγείται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, πράγμα που θα του δώσει αυτοδυναμία με περισσότερες από 330 έδρες, με αποτέλεσμα να μπορεί να υπερψηφιστεί η αναθεώρηση του συντάγματος στην εθνοσυνέλευση, το οποίο όμως θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα. Αυτό δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στην Τουρκία. Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 26,8%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης με 10,8% και οι ανεξάρτητοι που στηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 6,7%.

Τη δημοσκόπηση ανακοίνωσε η εταιρεία "Konda" στην ιστοσελίδα της σημειώνοντας ότι το περιθώριο λάθος είναι 1,7%.

Σύμφωνα με την έρευνα, "σε περίπτωση που συνεχιστεί και τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές, η πτωτική τάση που παρατηρείται τον τελευταίο ένα μήνα, υπάρχει το ενδεχόμενο, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος να περιοριστεί στο 45,5%.

Η εταιρεία σημειώνει ότι το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει μεν την αυτοδυναμία, αλλά όχι τις 367 έδρες που θα του έδιναν τηνπλειοψηφία των δύο τρίτων που προϋποτίθεται για την αναθεώρηση του συντάγματος δίχως να παραστεί ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Το σύνταγμα μπορεί να περάσει και με την ψήφο 330 βουλευτών, πράγμα όμως που θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος. Η εταιρεία αναφέρει ότι το αν το κυβερνών κόμμα θα ξεπεράσει το όριο των 330 εδρών, θα εξαρτηθεί περισσότερο από τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων.

Ως προς το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), σημειώνεται ότι το κόμμα δεν κατάφερε να αποκομίσει οφέλη από την πτωτική τάση του κυβερνώντος κόμματος. Όσον αφορά το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), η έρευνα αναφέρει πως το κόμμα θα ξεπεράσει τελικά το όριο του 10%, αλλά χωρίς να έχει μεγάλη σιγουριά.

Τέλος, ως προς τους ανεξάρτητους βουλευτές που στηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), σημειώνεται ότι αναμένεται να εκλεγούν πάνω από 25 βουλευτές.

Τα σενάρια των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για δύο ενδεχόμενα. Πρώτον, αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος με έδρες περισσότερες από τις 330, αλλά λιγότερες από 367, και δεύτερον, αυτοδυναμία με έδρες λιγότερες από τις 330, αλλά περισσότερες από τις 276, που είναι το όριο της σχετικής πλειοψηφίας. Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που αναπαράγεται από κύκλους προσκείμενους στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και από ανάλογες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα με κοινοβουλευτική δύναμη που δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία. Η άποψη αυτή θα μπορούσε να αποκτήσει κάποια αξία μόνο αν το κυβερνών κόμμα βγει από τις εκλογές με ποσοστό περίπου 40% και παράλληλα αυξηθούν σημαντικά, τα ποσοστά του CHP και του MHP σε επίπεδα άνω του 30% για το πρώτο και 14% για το δεύτερο. Πράγμα που δεν δείχνουν τουλάχιστον, οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί τον τελευταίο ένα μήνα.