«Πράσινο φως» σε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παρέχει γάλα σε 350.000 παιδιά από τη Συρία έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Το πρόγραμμα θα έχει συνολικό κόστος 30 εκατομμύρια ευρώ και το γάλα που θα αγοραστεί θα προέρχεται αποκλειστικά από ευρωπαίους παραγωγούς, και θα διανεμηθεί σε παιδιά που παραμένουν στη Μέση Ανατολή, όπου είναι μεγαλύτερη η έλλειψη τροφής.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το πακέτο στήριξης 500 εκατ. ευρώ που είχε εγκρίνει η Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό αγροτικό κλάδο το 2015.

Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης, το πρόγραμμα αυτό «θα βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που έχουν ανάγκη».

«Το νέο πρόγραμμα φέρνει εις πέρας δύο προτεραιότητες της Κομισιόν, να στηρίξει τους αγρότες σε μια δύσκολη συγκυρία και συγχρόνως να εξασφαλίσει ότι παραμένουμε επικεντρωμένοι στην μέγιστη πρόκληση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν.

Η ΕΕ ήδη παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Λίβανο και την Ιορδανία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν στη Συρία περίπου 2 εκατ. άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είδη υγιεινής, 850.000 άνθρωποι έλαβαν φαγητό και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν άλλα είδη και στέγη, ενώ περίπου 350.000 παιδιά μπήκαν σε προγράμματα παιδικής προστασίας.In Jordan, the Commission’s humanitarian aid is helping more than 350.000 Syrian refugees.

Στην Τουρκία η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ κατευθύνεται σε ανθρωπιστικούς φορείς και οργανώσεις που βοηθούν τους πρόσφυγες. Στις 4 Μαρτίου η ΕΕ ανακοίνωσε πακέτο 40 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης σε συνεργασία με τον τουρκικό Ερυθρό Σταυρό.