current views are: 6

30 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση15:31

Άσαντ: Θα συνεχίσουμε την προέλαση κατά των τζιχαντιστών

Συνέχιση της προέλασης του συριακού στρατού προς τη Ράκα και την Ντειρ Εζόρ προανήγγειλε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δημοσίευση 15:31’

Συνέχιση της προέλασης του συριακού στρατού προς τη Ράκα και την Ντειρ Εζόρ προανήγγειλε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Συνέχιση της προέλασης του συριακού στρατού προς τη Ράκα και την Ντειρ Εζόρ προανήγγειλε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Sputnik, ο Άσαντ σημείωσε πως η απελευθέρωση της Παλμύρας με την ρωσική υποστήριξη, εγείρει ερωτήματα για την σοβαρότητα της εκστρατείας του δυτικού συνασπισμού (στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ) που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

«Η κατάληψη της Παλμύρας από τρομοκράτες πριν από ένα χρόνο αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας του δυτικού συνασπισμού, της έλλειψης σοβαρότητας στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, ιδιαίτερα κατά του ΙΚ. Το γεγονός ότι η απελευθερώση της Παλμύρας πραγματοποιήθηκε με τη ρωσική στήριξη, επίσης αποδεικνύει την έλλειψη της σοβαρότητας», υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος.

Τέλος πρόσθεσε πως «η ρωσική στήριξη αποτέλεσε τον κύριο και πιο αποτελεσματικό παράγοντα για την επίτευξη των στρατιωτικών νικών, όπως και η στήριξη των φίλων μας στο Ιράν, την Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις στην Συρία που μάχονται πλάι στον στρατό».

Σχετικά με τη «μεταβατική περίοδο» στην Συρία τόνισε, ότι «αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος» και ότι «η Συρία θα μεταβεί σε νέο Σύνταγμα μετά την υπερψήφισή του από το συριακό λαό».

Ερωτώμενος, για το ποιος μηχανισμός και ποιoί πρόκειται να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, απάντησε, ότι «το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο της Γενεύης» και ότι «μέσω του ενδοσυριακού διαλόγου θα συμφωνηθεί η μορφή της κυβέρνησης», ενώ, ως προς το αν στη νέα δομή του Κοινοβουλίου θα εκπροσωπηθούν νέα κόμματα, ανέφερε, ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τους Σύρους ψηφοφόρους» εκφράζοντας ωστόσο την άποψη, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν θεμελιώδεις και ριζικές αλλαγές, καθώς τώρα οι πολίτες σκέφτονται κυρίως, την ασφάλεια και όχι τα καθημερινά προβλήματά τους».

Με τη Ρωσία διατηρούμε για πάνω από έξι δεκαετίες σχέσεις, που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και τη σαφήνεια, ανέφερε. «Η Ρωσία, σήμερα, στην πολιτική της βασίζεται σε αρχές, όπως και εμείς. Ως εκ τούτου, όταν στη Συρία εμφανίζονται ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, δεν πρόκειται για κατοχή, αλλά αντίθετα, για ενίσχυση της φιλίας και των δεσμών, της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Αναφερόμενος στους Σύριους πρόσφυγες και τον λόγο που τους οδήγησε να εγκαταλείψουν τη χώρα, σημείωσε, ότι «οι περισσότεροι από αυτούς, αναζητώντας ασφάλεια, έχουν την τάση να εγκαταλείπουν περιοχές που ελέγχονται από τους τρομοκράτες», ενώ τονίζοντας, ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι η τρομοκρατία, η οποία δεν αφορά μόνο τη Συρία, αλλά και το Ιράκ», πρόσθεσε πως «η τρομοκρατία υποστηρίζεται άμεσα από την Τουρκία, τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και μέρος δυτικών χωρών.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση του Άσαντ για σχηματισμό μεταβατικής με την συμμετοχή πολλών πλευρών της οποίας θα ηγείται ο ίδιος.

«Μια κυβέρνηση, είτε είναι νέα είτε είναι παλιά, όσο αυτή έχει την παρουσία του Άσαντ, δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής μετάβασης», τόνισε ο Ζορζ Σάμπρα, μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, ενώ πρόσθεσε πως:

Όσα δηλώνει ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική μετάβαση.

Παράλληλα σημείωσε πως ο συριακός λαός και η διαπραγματευτική ομάδα στην Γενεύη επιθυμούν «έναν μεταβατικό φορέα εξουσίας με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και αρχές, που να περιλαμβάνει και την προεδρική αρχή», ενώ το καθεστώς επιθυμεί μια κυβέρνηση με την συμμετοχή όλων», όπως υπογράμμισε.


σχετικα αρθρα