Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό εκτιμάει το πρακτορείο Reuters, το οποίο σε άλλο του δημοσίευμα τονίζει πως τις τελευταίες ημέρες οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά έχουν αυξηθεί αισθητά.

Πέντε ημέρες πριν η Τουρκία αρχίσει να λαμβάνει τους παράτυπους μετανάστες από την Ελλάδα, η αβεβαιότητα παραμένει τόσο ως προς το πόσοι θα έρθουν αλλά και το που θα στεγαστούν.

Οι επιστροφές πρόκειται να αρχίσουν στις 4 Απριλίου βάσει του σχεδίου, αναφέρει το Reuters, καθώς σκοπός της συμφωνίας είναι να κλείσει η βασική δίοδος από την οποία ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο προς την Ελλάδα.

Οι πρώτοι θα φτάσουν με σκάφη στο Ντικιλί, βόρεια τα ης Σμύρνης, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο. Ωστόσο το που θα στεγαστούν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. «Η ανησυχία μας είναι ότι όχι μόνο στο Ντικιλί αλλά και σε όλη την περιοχή οι υποδομές δεν είναι έτοιμες ώστε να στεγάσουν αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν υγειονομικές εγκαταστάσεις ή σχολεία», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης και συνέχισε:

Δεν μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες από τις αρχές… ακούμε μόνο φήμες.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της επαρχίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ένα κέντρο καταγραφής και οι μετανάστες θα στέλνονται στη Σμύρνη ή σε άλλες περιοχές μέσα σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτικής προστασίας της Τουρκίας, οι Σύροι θα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν καταυλισμούς στην ύπεθρο εάν θέλουν. «Δεν μπορούμε να τους κλειδώσουμε σε κέντρα φιλοξενίας. Εάν θέλουν μπορούν να πάνε σε καταυλισμούς ή να μείνουν με τους συγγενείς τους, εάν έχουν στην Τουρκία. Αλλά εάν πούνε ότι μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους, τότε δεν μπορούμε να τους πιέσουμε», ανέφεραν.

Την ίδια ώρα, σε άλλο του δημοσίευμα το πρακτορείο παρατηρεί ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες ημέρες κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο. Οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν χτες 766 νέες αφίξεις, σε σχέση με τις 192 την προηγούμενη ημέρα και οι περισσότεροι έφτασαν στη Λέσβο, αναφέρει το Reuters