Πλήθος συζητήσεων προκαλεί η αποκάλυψη της γερμανίδας ιστορικού Harriet Scharnberg στην εφημερίδα Guardian ότι το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press είχε συνάψει επίσημη συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930.

Μάλιστα όπως αναφέρει η ιστορικός, το AP διοχέτευε προς τις αμερικανικές εφημερίδες, περιεχόμενο και υλικό που παραγόταν και επιλεγόταν άμεσα από το υπουργείο της ναζιστικής προπαγάνδας.

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται ότι το Associated Press ήταν το μοναδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Δύσης που παρέμενε ανοιχτό στη χιτλερική Γερμανία. Σύμφωνα με τη γερμανίδα ιστορικό, αποδεικνύεται ότι το AP ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης που μπορούσε να έχει συνεργασία με το καθεστώς των ναζί, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία (ονομάστηκε «Schriftleitergesetz»), με το AP να δεσμεύεται ότι δεν θα δημοσιεύσει κανένα υλικό που μπορεί να αποδυναμώσει τη δύναμη του Γ' Ράιχ στη Γερμανία ή στο εξωτερικό.

Το Associated Press, είχε επίσης δώσει πρόσβαση στο ναζιστικό καθεστώς στο να χρησιμοποιεί το φωτογραφικό του αρχείο για τις ανάγκες της αντι-σημιτικής του προπαγάνδας. Φωτογραφίες του πρακτορείου μπορεί να βρει κανείς σε έντυπα των SS, όπως το «Der Untermensch» (Ο υπάνθρωπος).

Εκπρόσωπος του Associated Press μίλησε στον Guardian για το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας:

Συνεχίζουμε να ερευνούμε το ζήτημα αυτό, όμως το ΑΡ απορρίπτει κάθε εικασία ότι συνεργάστηκε σκόπιμα με το ναζιστικό καθεστώς.