Μεγάλο ντόρο προκάλεσαν στη Γαλλία οι δηλώσεις της υπουργού για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία συνέκρινε τις «νέγρες» που υποστήριζαν τη δουλεία με τις μουσουλμάνες που φορούν μπούργκα.

Σε συνέντευξή της στο κανάλι BFTV, η Λόρενς Ροσινιόλ, κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση μεγάλων εταιρειών όπως οι Marks & Spencer, η H&M και η Dolce & Gabbana να δημιουργήσουν και να θέσουν προς πώληση ρούχα στοχευμένα για Μουσουλμάνους όπως το «μπουρκίνι».

Όταν η δημοσιογράφος υποστήριξες ότι ορισμένες γυναίκες κάνουν την επιλογή να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους η Ροσινιόλ απάντησε: 

Σαφώς, υπάρχουν γυναίκες που κάνουν αυτή την επιλογή... υπήρχαν όμως και Αμερικάνες νέγρες που υπερασπίζονταν τη δουλεία.

Η δήλωση προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με τον κωμικό Ολιβιέ Περίν να αναφέρει μάλιστα πως η Ροσινιόλ θα μπορούσε να γίνει διευθύντρια της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο κείμενο διαμαρτυρίας που συγκέντρωσε 18.000 υπογραφές ανθρώπων που κατηγορούν την υπουργό για ρατσισμό, με τις δηλώσεις της να αποδοκιμάζονται από τον πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Ισλαμοφοβία Αμπνταλά Ζεκρί. «Καταδικάζω απερίφραστα αυτούς τους ισχυρισμούς που στιγματίζουν τις μουσουλμάνες», δήλωσε ο Ζεκρί στην γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η ίδια η Ροσινιόλ έκανε λόγο για «γλωσσικό ολίσθημα» και παραδέχθηκε ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτή την αναλογία. Ωστόσο, επέμεινε ότι το νόημα αυτού που ήθελε να πει ήταν σωστό.