Χωρίς μεταβολή παρέμεινε από τον Μάρτιο η ανεργία στη Γερμανία, ύστερα από πέντε μήνες μείωσης, ενώ οι χαμηλότερες λιανικές πωλήσεις στις αρχές του έτους υποδηλώνουν επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην οποία η οικονομία βασίζεται ολοένα και περισσότερο για ανάπτυξη.

Η ανεργία, βάσει των εποχικά προσαρμοσμένων στοιχείων, παρέμεινε σταθερή στα 2,728 εκατ. άτομα, σύμφωνα με την αρμόδια γερμανική υπηρεσία, ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο αριθμός των ανέργων να μειωθεί κατά 7.000. Ήταν ο πρώτος μήνας από τον περασμένο Σεπτέμβριο που δεν μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των ανέργων.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Χολστάιν, οικονομολόγο στην DZ Bank, η Γερμανία δεν θα πρέπει πλέον να αναμένει τις συνηθισμένες μειώσεις στην ανεργία. Ο ήπιος χειμώνας συντήρησε την απασχόληση στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ πολλοί από τους μετανάστες που έρχονται στη Γερμανία θα επιδιώξουν να βρουν δουλειά.

«Κατά συνέπεια, η τάση του σταθερά μειούμενου αριθμού των ανέργων μάλλον τελείωσε», δήλωσε ο οικονομολόγος. Τον Μάρτιο, το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό στο 6,2%, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επανένωση της χώρας.

Σε μια ακόμα αρνητική ένδειξη για την ιδιωτική κατανάλωση, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα μειώθηκαν τον Φεβρουάριο ενώ τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, αποτυπώνοντας μια μικρή μείωση για τον συγκεκριμένο μήνα. Σύμφωνα με τον ευμετάβλητο δείκτη, που συχνά υπόκειται σε αναθεωρήσεις, τον προηγούμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,4%, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Οικονομολόγοι, πάντως, ανέμεναν αύξηση κατά 0,3%.