Υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Roissy-Charles de Gaulle στο Παρίσι βρίσκεται εδώ και δέκα ημέρες ένα 8χρονο αγόρι από τις Κομόρες, που η μητέρα του το έστειλε ασυνόδευτο προκειμένου να βρει μια καλύτερη ζωή εκεί, σύμφωνα με αναφορές στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Με μόνη αποσκευή ένα σακίδιο πλάτης με τη φιγούρα του Spiderman και ένα γαλλικό διαβατήριο στο όνομα ενός ξαδελφού του, το αγόρι έφτασε στο αεροδρόμιο του Παρισιού, όπου κανονικά θα τον παραλάμβανε συγγενής που ζει στη Γαλλία.

Όμως οι γαλλικές Αρχές τον έθεσαν υπό κράτηση καθώς το διαβατήριο που κατείχε ήταν πλαστό, και σύμφωνα με το France24 τον έχουν μεταφέρει σε χώρο όπου κρατούνται ενήλικες οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν παράνομα στη χώρα.

Γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το παιδί πρέπει να κρατηθεί στη ζώνη αυτή του αεροδρομίου για τη δική του προστασία. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία  τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά που φτάνουν στη χώρα χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα μπορούν να τεθούν υπό κράτηση για διάστημα έως 20 ημερών προτού γίνουν δεκτοί ή απελαθούν».

Ήδη έχουν ξεσπάσει φωνές από ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γαλλία για παράνομη κράτηση του παιδιού.

Η γαλλική οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού «La Voix de L’Enfant» (Η Φωνή του Παιδιού) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την κράτηση ενός 8χρονου παιδιού, ειδικά για την δική του προστασία ως κίνητρο».

«Αυτό που μας σοκάρει είναι ότι το έκλεισαν μέσα. Γιατί; Μιλάμε για ένα μέρος με κάγκελα, δεν είναι μέρος για ένα παιδί», αντέδρασε η Κατρίν Νταούντ, δικηγόρος προστασίας των παιδιών, στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η μητέρα του αγοριού ζήτησε να της το στείλουν πίσω. Οι αρχές προσπαθούν να οργανώσουν την επιστροφή του συνοδεία κάποιου, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε λόγω Πάσχα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στον Guardian.