Έτοιμος για προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, αν ο συριακός λαός το επιθυμεί, εμφανίστηκε σήμερα ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ. 

Ο Άσαντ υπογράμμισε ακόμη ότι η εκλογή προέδρου με άμεση ψηφοφορία είναι καλύτερη απ΄ό,τι μέσω του Κοινοβουλίου, ενώ, τόνισε, επίσης, ότι έτοιμος να δεχθεί όποιους μαχητές είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία στη χώρα.

Ο Σύρος πρόεδρος εκτίμησε, δε, πως μια ανάπτυξη κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία θα ήταν παράλογη και αδύνατη.

Σύμφωνα με τον Άσαντ:

Δεν είναι ρεαλιστική επειδή τέτοιες δυνάμεις, κατά κανόνα, δρουν στη βάση διεθνών συμφωνιών. Τέτοιες συμφωνίες πρέπει να έχουν την έγκριση ορισμένων χωρών. Ποιών χωρών; Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχουν άλλες χώρες, Υπάρχει μόνο η συριακή κυβέρνηση - μία οντότητα. 

Εξάλλου, επισήμανε πως ο συριακός λαός δεν θέλει να φύγει το ρωσικό απόσπασμα από τη χώρα είτε τώρα είτε στο μέλλον.

"Η πρόσκληση ενός ξένου αποσπάσματος... είναι δικαίωμα κάθε χώρας", είπε ο Άσαντ. "Ως εκ τούτου, κανένας δεν μπορεί να το απαγορεύσει, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται ρητά στο Σύνταγμα".

ΟΗΕ: Μειωμένη πρόσβαση στη Συρία 

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους ότι επιβραδύνεται η διανομή βοήθειας σε πολιορκούμενες περιοχές στη Συρία, με τις αυτοκινητοπομπές να καθυστερούν ή τον χειρουργικό εξοπλισμό να αφαιρείται.

"Εξακολουθούμε να μην έχουμε πρόσβαση, κανένα πράσινο φως για να πάμε στην Ντούμα, στην Νταράγια, στην ανατολική Χαράστα - τρεις περιοχές", δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της δύναμης κρούσης για την ανθρωπιστική βοήθεια, σε δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαία συνάντηση που είχαν μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις για την αναθεώρηση της προόδου.

Ο Έγκελαντ εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) θα μπορέσει να αρχίσει τακτικές ρίψεις από αέρος ζωτικών προμηθειών στους 200.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκούμενη από το Ισλαμικό Κράτος Ντέιρ αλ-Ζορ τις επόμενες δύο εβδομάδες.