current views are: 4

1 Απριλίου 2016
Δημοσίευση08:12

Διεθνής Αμνηστία: Δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία

Σοβαρές καταγγελίες εναντίον της Άγκυρας ότι εξαναγκάζει σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα τους, δηλαδή πίσω σε εμπόλεμη ζώνη, εξαπολύει η Διεθνής Αμνηστία,  λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Δημοσίευση 08:12’

Σοβαρές καταγγελίες εναντίον της Άγκυρας ότι εξαναγκάζει σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα τους, δηλαδή πίσω σε εμπόλεμη ζώνη, εξαπολύει η Διεθνής Αμνηστία,  λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Σοβαρές καταγγελίες εναντίον της Άγκυρας ότι εξαναγκάζει σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην χώρα τους, δηλαδή πίσω σε εμπόλεμη ζώνη, εξαπολύει η Διεθνής Αμνηστία,  λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και ενώ σήμερα η ελληνική Βουλή καλείται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, με το οποίο μεταξύ άλλων η Τουρκία χαρακτηρίζεται ασφαλής τρίτη χώρα, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η συμφωνία.

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύεται σήμερα, σημειώνεται ότι «Η ΕΕ, απεγνωσμένη για λύση, αγνοεί πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους Σύρους».

Η οργάνωση υποστηρίζει, επικαλούμενη στοιχεία που συνέλεξε από την νοτιοανατολική Τουρκία, πως από τα μέσα Ιανουαρίου οι τουρκικές Αρχές στέλνουν παρά τη θέλησή τους περίπου 100 Σύρους την ημέρα πίσω σε εμπόλεμες ζώνες και ότι οι παράνομες μαζικές επαναπροωθήσεις γίνονται τουλάχιστον τις επτά τελευταίες εβδομάδες.

Ακόμη υποστηρίζει ότι η Τουρκία επαναπροωθεί πίσω στις εμπόλεμες περιοχές ακόμη και ασυνόδευτα ανήλικα. «Σε μια περίπτωση η Άγκυρα επαναπροώθησε με τη βία τρία παιδιά χωρίς γονείς στη Συρία, σε μια άλλη περίπτωση μια γυναίκα οκτώ μηνών έγκυο», επισημαίνει η Μαρί Λούκας, εμπειρογνώμων της οργάνωσης για την Τουρκία «Άνδρες, γυναίκες, παιδιά σε ομάδες των εκατό στέλνονται πίσω στη Συρία».

Αρκετοί από αυτούς που απελαύνονται στη Συρία φαίνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση αναφέρει ότι έχει υπόψιν της κάποιες υποθέσεις καταγεγραμμένων σύρων προσφύγων, που έχουν επιστρέψει.

Για την Διεθνή Αμνηστία η Τουρκία «δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα». Απαιτείται από τα κράτη – μέλη της ΕΕ να ζητήσουν από την Τουρκία να εγγυηθεί την προστασία των προσφύγων και να σταματήσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι τότε η ΕΕ δεν θα πρέπει να επαναπροωθεί χωρίς ενδοιασμούς πρόσφυγες από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αναφέρεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι -μεγάλης κλίμακας- εξαναγκαστικές επιστροφές προσφύγων από την Τουρκία στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία μαρτυρούν τα θανάσιμα λάθη στη συμφωνία για τους πρόσφυγες, που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Από την πλευρά της η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες ότι στέλνει πίσω Σύριους, παρά τη θέλησή τους. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το έθνος διατηρεί την πολιτική “ανοιχτών πυλών” για τους σύρους πρόσφυγες εδώ και πέντε χρόνια και έχει δεσμευθεί με την αρχή να μην απελαύνεται κανείς σε μια χώρα όπου πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσει δίωξη. «Κανένας από τους Σύρους που ζήτησαν προστασία από τη χώρα μας δεν έχει σταλεί πίσω με τη βία, σε σχέση πάντα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο» ανέφερε τούρκος αξιωματούχος.

«Οι νέες αυτές αποκαλύψεις για την τύχη των Σύρων προσφύγων στη Τουρκία επιβεβαιώνουν όσα καταγγέλλουμε εδώ και πολύ καιρό: Η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Ειδικά οι ιστορίες των Σύρων που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στον πόλεμο είναι συγκλονιστικές και καταδεικνύουν για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αρνηθεί -ακόμα και την ύστατη στιγμή- την εφαρμογή μίας τόσο επικίνδυνης συμφωνίας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απέχει καταρχήν από το να χαρακτηρίσει την Τουρκία, με νομοθετική ή άλλη πράξη, ως ασφαλή τρίτη χώρα και να μην επιτρέψει τελικά τις επιστροφές προσφύγων εκεί» αναφέρει στην ανακοίνωση ο Γιώργος Κοσμόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο Τζον Νταλχούιζεν (John Dalhuisen), διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, υποστηρίζει στην ανακοίνωση ότι «μέσα στην απελπισία τους να σφραγίσουν τα σύνορά τους, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εσκεμμένα αγνοήσει τα πιο απλά δεδομένα: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες και γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής μέρα με τη μέρα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μία συμφωνία που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο περιφρονώντας πλήρως το διεθνές δίκαιο».
 
Το παρατεταμένο φλερτ της ΕΕ με την Τουρκία, που προηγήθηκε της συμφωνίας, είχε ήδη ολέθριες και αλυσιδωτές επιπτώσεις στις πολιτικές της Τουρκίας απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες, προστίθεται στην ανακοίνωση της Αμνηστίας.

«Αντί να πιέζει την Τουρκία να βελτιώσει την προστασία που προσφέρει στους Σύρους πρόσφυγες, η ΕΕ, στην ουσία, προσφέρει κίνητρα για το αντίθετο» δήλωσε ο κ. Νταλχούιζεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να έχει επιστρέψει αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες στη Συρία τις τελευταίες επτά με εννέα εβδομάδες. Εάν η συμφωνία προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος για αρκετούς από αυτούς που η ΕΕ στέλνει πίσω στην Τουρκία να έχουν την ίδια τύχη» συμπλήρωσε.

Μία άλλη αρνητική παράμετρο της συμφωνίας αποτελούν οι αυστηρότεροι περιορισμοί στα σύνορα. Σύμφωνα με Σύρους υπηκόους, στους οποίους μίλησε η Διεθνής Αμνηστία, και από τις δύο πλευρές των συνόρων, η αυξημένη ασφάλεια και η έλλειψη ομαλών μέσων διέλευσης έχουν ωθήσει τους ανθρώπους στα χέρια διακινητών, οι οποίοι απαιτούν τουλάχιστον 1.000 δολάρια ανά άτομο, προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Τουρκία.
 
Οι ολοένα και πιο περιοριστικές συνοριακές πολιτικές αποτελούν μία ριζική αλλαγή συγκριτικά με εκείνες που είχαν υιοθετήσει οι τουρκικές Αρχές κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων της συριακής κρίσης. Πριν από τους νέους περιορισμούς, οι κάτοικοι της Συρίας που διέθεταν διαβατήρια μπορούσαν να διασχίσουν ομαλά τις πύλες των συνόρων, και όσοι δεν ακολουθούσαν τη νόμιμη οδό -δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία- είχαν εξίσου τη δυνατότητα να καταγραφούν από τις τουρκικές Αρχές.
 
«Κατά τους τελευταίους μήνες η Τουρκία έχει εισαγάγει την προϋπόθεση έκδοσης βίζας για Σύρους που φτάνουν στη χώρα αεροπορικώς, έχει σφραγίσει τα σύνορά της με τη Συρία για όλους, με την εξαίρεση όσων χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, ενώ έχει ανοίξει και πυρ εναντίον κάποιων ανθρώπων που προσπάθησαν να τα διασχίσουν παράτυπα» σημειώνει ο κ. Νταλχούιζεν, στην ανακοίνωση. «Τώρα η Τουρκία διαλαλεί τη μη δυνατότητα ολοκλήρωσης της δημιουργίας μίας ασφαλούς ζώνης μέσα στη Συρία. Είναι φανερό πού οδηγούν όλα αυτά: Έχοντας γίνει μάρτυρες της δημιουργίας μίας Ευρώπης-Φρούριο, βλέπουμε τώρα το αντίγραφό της, την κατασκευή της Τουρκίας-Φρούριο» προσθέτει.

 


σχετικα αρθρα