current views are: 8

1 Απριλίου 2016
Δημοσίευση11:48

«Die Zeit»: Τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες στη Γερμανία είναι πληροφοριοδότες

Σε μια φοβερή αποκάλυψη  – καταγγελία για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία προχώρησε η εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit» υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες πήραν άσυλο στη Γερμανία επειδή έδωσαν πληροφορίες στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Δημοσίευση 11:48’

Σε μια φοβερή αποκάλυψη  – καταγγελία για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία προχώρησε η εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit» υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες πήραν άσυλο στη Γερμανία επειδή έδωσαν πληροφορίες στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε μια φοβερή αποκάλυψη  – καταγγελία για τη χορήγηση ασύλου στη Γερμανία προχώρησε η εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit» υποστηρίζοντας ότι τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες πήραν άσυλο στη Γερμανία τα τελευταία 15 χρόνια, επειδή έδωσαν πληροφορίες στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Όπως επισημαίνει στο σχετικό δημοσίευμα, αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση έπειτα από σχετικό ερώτημα του κόμματος της Αριστεράς «Die Linke».

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι όλες γερμανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν μετανάστες ως πηγή πληροφοριών και ότι αυτός ο αμφιλεγόμενος τρόπος άντλησης πληροφοριών δεν έχει λήξει, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς.

Η εν λόγω εφημερίδα αναρωτιέται μάλιστα για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων τους οποίους διευκόλυνε η «Oμοσπονδιακή υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας» (BND) να πάρουν άσυλο, σημειώνοντας ότι «αν και η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα αριθμούς, η έκταση της αμφιλεγόμενης μεθόδου δεν είναι ακόμα σαφής».

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Die Zeit», από το 1958 έως το 2013 η «Oμοσπονδιακή υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας» (BND) φέρεται ότι διατηρούσε μια καμουφλαρισμένη οργάνωση, με την επωνυμία «Κεντρική Υπηρεσία Συνεντεύξεων» (HBW), η οποία συνεργαζόταν και με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, για να κρυφακούει μετανάστες και να συλλέγει πληροφορίες. Αν οι φυγάδες έδιναν ενδιαφέρουσες πληροφορίες τότε τους έδιναν άσυλο, με την αιτιολογία ότι λόγω της συνεργασίας τους με τις γερμανικές υπηρεσίες κινδύνευαν να βασανιστούν ή να θανατωθούν.

 Αυτή η πρακτική έγινε τώρα γνωστή μέσω της επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου για τις υποκλοπές των αμερικανικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Όπως έγινε γνωστή και η εμπλοκή όχι μόνο της «Oμοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών» της Γερμανίας, αλλά και της Υπηρεσίας «Προστασίας του Συντάγματος», αλλά και τοπικών εγκληματολογικών υπηρεσιών, τελωνείων και αστυνομικών τμημάτων. “Είναι εκπληκτική η έκταση της συμμετοχής τους”, δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» η πράσινη βουλευτίνα Μαρτίνα Ρένερ, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν συνολικά σε 988 περιπτώσεις από το 2000 έως το 2015. Τα στοιχεία δείχνουν επακριβώς και για ποιες περιοχές οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: πρόκειται κυρίως για χώρες της Εγγύς και της μέσης Ανατολής. Οι περισσότερες κεκαλυμμένες συνεντεύξεις έγιναν μάλιστα στο διάστημα μεταξύ 2000 και 2004.

 


σχετικα αρθρα