Η ΕΕ θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με την Τουρκία εάν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της Διεθνούς Αμνηστίας περί συστηματικών επαναπροωθήσεων χιλιάδων Σύρων από τις τουρκικές αρχές προς τη Συρία, ανέφερε ο υφυπουργός Μετανάστευσης Τεό Φράνκεν.

Όπως αναφέρεται, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας έχουν συλλέξει αρκετές μαρτυρίες βάσει των οποίων οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν συλλογικές επαναπροωθήσεις Σύρων από την περιοχή Χατάγι στη νότια Τουρκία προς τη Συρία, κατά παράβαση τόσο της τουρκικής όσο και της διεθνούς νομοθεσίας, αναφέρεται σε έκθεση της οργάνωσης.

Αν αυτό ισχύει, «θα επαναδιαπραγματευθούμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που συνήφθη στις 18 Μαρτίου - ας είμαστε σαφείς», δήλωσε ο Τεό Φράνκεν, συμπληρώνοντας:

Εάν προκύψει ότι η Τουρκία επιστρέφει εδώ και μήνες Σύρους σε μεγάλη κλίμακα, χωρίς να τους χορηγεί προστασία, αυτό δημιουργεί πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα δεν θεωρεί την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα. Το Δικαστήριο της Ε.Ε. θα ακυρώσει τη συμφωνία και θα επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν.