Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι βασικός προμηθευτής όπλων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Russia Today ο πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσέρκιν στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει ότι:

Κύριος προμηθευτής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού του ISIS είναι η Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για το σκοπό αυτό. Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις αυτές. Οι μεταφορές που γίνονται μέσω αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Συρία έλαβαν εκρηκτικές ύλες αξίας 1,9 εκατ. δολαρίων μέσω της Τουρκίας το περασμένο έτος.

Συνολικά, οι τρομοκράτες έλαβαν 2.500 τόνους νιτρικού αμμωνίου (αξίας περίπου 788.700 δολαρίων), 456 τόνους νιτρικού καλίου (468.700 δολάρια), 75 τόνους σκόνης αλουμινίου (496.500 δολάρια), νιτρικό νάτριο (19.400 δολάρια), γλυκερίνη (102.500 δολάρια) και νιτρικό οξύ (34.000 δολάρια) μέσω της Τουρκίας το 2015, όπως αναφέρουν τα στοιχεία που παραθέτει στην επιστολή του ο Ρώσος απεσταλμένος.

Κατά τους Ρώσους ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που φτάνουν στα χέρια των τζιχαντιστών, μέσω διαφόρων σημείων ελέγχου στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά και από θαλάσσιες οδούς, όπως ο Ευφράτης ποταμός, βρίσκονται αντιπυραυλικά συστήματα TOW, RPG-7 εκτοξευτές χειροβομβίδων, Μ-60 επαναληπτικές καραμπίνες και χειροβομβίδες.