Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι ορισμένες από τις επικρίσεις εναντίον των πληγμάτων τα οποία εξαπολύονται με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) είναι «θεμιτές», ωστόσο υποστήριξε πως η κυβέρνησή του έχει θέσει σε εφαρμογή «αυστηρές διαδικασίες» για να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ αθώων.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει «θεμιτές επικρίσεις» για τις επιδρομές αυτές, ειδικά όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοτώθηκαν άμαχοι που δεν θα έπρεπε» να έχουν χαθεί.

Ωστόσο «οι κανόνες εμπλοκής μας είναι πλέον πιο αυστηροί από ποτέ» ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μόνιμη αποτίμηση» από την κυβέρνηση των πληγμάτων αυτών, πρόσθεσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εμφανίζεται διστακτικός όταν καλείται να αναπτύξει αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις, αντιθέτως έχει δώσει το πράσινο φως για την αθρόα χρήση εναέριων μέσων —κυρίως UAVs— κατά τη διάρκεια των θητειών του για επιδρομές σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Υεμένη, η Σομαλία, ή πιο πρόσφατα η Λιβύη, εναντίον προσώπων που φέρονταν να συνδέονται με την αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε πρόσφατα πολύνεκρες επιδρομές εναντίον της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα, σκοτώνοντας πάνω από 150 μέλη της σε ένα στρατόπεδο στη Σομαλία, αλλά και εναντίον της αλ Κάιντα, σκοτώνοντας 70 μέλη της στην Υεμένη.

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη, στη Σομαλία ή στη Λιβύη στοχοθετούν πλέον στην πλειονότητα των περιπτώσεων «στόχους υψηλής αξίας», πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης στα εξτρεμιστικά δίκτυα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών «αξιολογούνται, επαναξιολογούνται, και ξαναεπαναξιολογούνται» πριν αναληφθεί δράση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα. Οι πρόσφατοι πολύνεκροι βομβαρδισμοί εναντίον στρατοπέδων εκπαίδευσης τζιχαντιστών έγιναν «μετά από μια μακρά περίοδο παρακολούθησής» τους, διαβεβαίωσε.

«Επιδεικνύουμε πάντα μεγάλη προσοχή ώστε να μην προχωρούμε σε πλήγματα» όταν «γυναίκες ή παιδιά» βρίσκονται στο πεδίο, ενώ αποφεύγονται επίσης οι επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το New America Foundation, ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσινγκτον το οποίο παρακολουθεί τις επιδρομές UAVs, υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα πάνω από 7.000 τέτοια αεροσκάφη, από τα οποία τουλάχιστον τα 200 είναι οπλισμένα και έχουν σκοτώσει «χιλιάδες ανθρώπους». Πέραν των ΗΠΑ, άλλα 19 κράτη διαθέτουν σήμερα UAVs που είναι οπλισμένα ή βρίσκονται στη διαδικασία της απόκτησής τους, κατά την ίδια πηγή.