Διαψεύδει κατηγορηματικά η Τουρκία με μια σκληρή ανακοίνωση την έκθεση - κόλαφο της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα έχει στείλει εκατοντάδες σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη πατρίδα τους.

Μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά σε τουρκικό έδαφος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι οι «ισχυρισμοί» της Διεθνούς Αμνηστίας «δεν αντανακλούν με οιοδήποτε τρόπο την πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να ακολουθεί πολιτική «ανοιχτής πόρτας» απέναντι στους άμαχους που εγκαταλείπουν τη Συρία.

Η επαναπροώθηση προσφύγων σε περιοχές όπου κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των διωκτών τους – το αποκαλούμενο «refoulement» – είναι μία από τις πλέον κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Εάν οι καταγγελίες τις Διεθνούς Αμνηστίας επιβεβαιωθούν μπορούν να «τορπιλίσουν» τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, με την οργάνωση να έχει ήδη γνωμοδοτήσει ότι η γείτονας χώρα δεν είναι ασφαλής για να παραλάβει τους πρόσφυγες που θα επαναπροωθούνται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της 2,7 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων παγκοσμίως, γεγονός που καταδεικνύει πως «σέβεται σχολιαστικά την αρχή του να μην γίνεται refoulement».

«Η Τουρκία, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, είναι δεσμευμένη στο να συνεχίσει να παρέχει προστασία σε Σύρους που φεύγουν από τη βία και την αστάθεια», προσθέτει η Άγκυρα.

Μάλιστα, σε ένα ξεκάθαρα δηκτικό σχόλιο για τα κράτη της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν ακολουθήσει σκληρή πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες, το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «θλιβερό» ότι «κάποιες χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με φράχτες από συρματόπλεγμα» φρόντισαν να «μοιραστούν τόσο έντονα» με την κοινή γνώμη τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κι αυτό την ώρα που «η χώρα μας έχει κινητοποιήσει κάθε είδους μέσο για τους Σύρους».